Friese+ELAN+wil+weer+ruimte+voor+composteren
Nieuws
© Lenus van der Broek.

Friese ELAN wil weer ruimte voor composteren

Het Collectief ELAN in Zuidoost-Friesland wil het project ‘agrarische groenstations’ in 2020 opnieuw leven in blazen. Hierbij leveren gemeenten, burgers en het waterschap bladafval en ander groen in bij een boer, die het vervolgens composteert tot een waardevolle meststof. De regelgeving maakt dit echter lastig.

Dit collectief hield eerder een pilot met dergelijke groenstations. Die stopte noodgedwongen in 2017, omdat zes deelnemers tegen regeldruk aanliepen. Een van de pluspunten van het project is dat dit leidt tot minder uitstoot als het snoeiaval lokaal wordt verwerkt, in plaats van een afvalverwerker buiten de regio. De deelnemende boeren werden echter gezien als afvalverwerkers, wat leidde tot voor hen frustrerende extra regelgeving.

De gedachte achter het project is naast de lagere vervoerskosten ook een betere, organische meststof voor het bemesten van land. Volgens ELAN-voorzitter Kees van de Lageweg is er enthousiasme bij alle partijen: 'We moeten weer in de doen-modus. Volgens ons moet boerenverstand er tot leiden dat er pragmatisch met regels om wordt gegaan.'

Goud onder de boerderijen

Vrijdag was een groot aantal politici van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) op bezoek bij ELAN-deelnemer Eddy Reuvekamp in Sonnega. FNP- statenlid Wopke Veenstra reageerde vol enthousiasme op het project: : 'Dit past precies in de kringloopgedachte van minister Schouten, gezonde grond door organische mest is het goud onder de boerderijen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  50 %
Meer weer