ABN+Amro+optimistisch+over+varkenshouderij
Nieuws
© Huisman Media

ABN Amro optimistisch over varkenshouderij

De rekening-courantpositie van het gemiddelde varkensbedrijf verbeterde in het eerste kwartaal met ruim 60.000 euro. Dat blijkt uit de nieuwe liquiditeitsmonitor van ABN Amro. De bank is ook optimistisch over de vooruitzichten voor de sector.

Dat is het hoogste niveau in jaren en fors hoger dan een jaar geleden, toen de gemiddelde stand nog 3.600 euro negatief was. Sindsdien ging de rekening-courantpositie vrijwel elke maand omhoog dankzij de goede opbrengstprijzen.

Zowel de prijzen van biggen als van vleesvarkens stegen vanaf april vorig jaar door een grotere vraag naar varkensvlees, vooral uit China. Daar is de varkensstapel vorig jaar naar schatting gehalveerd door de Afrikaanse varkenspest (AVP), waardoor steeds meer varkensvlees en -producten naar China gaan.

Maar ook andere Oost-Aziatische landen hebben te kampen met de uitbraken van AVP en hebben daardoor een grotere importbehoefte. Vooral vanaf augustus vorig jaar is die ontwikkeling versneld. De vleesvarkensprijzen piekten in december en de biggenprijzen bereikten hun hoogste niveau in maart van dit jaar. Daardoor kochten vleesvarkensbedrijven dure biggen.

Veevoergrondstoffen

ABN Amro heeft berekend dat de voerkosten in het eerste kwartaal lager zijn dan een jaar eerder, maar dat deze de afgelopen maanden wel iets zijn opgelopen door hogere prijzen van veevoergrondstoffen op de wereldmarkt. De coronacrisis zorgde in maart namelijk voor verstoring van de wereldhandel en de marktprijzen van veevoergrondstoffen.

De betaalde mestkosten daalden dit voorjaar wel, ondanks de natte weersomstandigheden in januari en februari.

Meer investeringen

De gunstige gang van zaken was voor een aantal bedrijven in oktober tot en met februari aanleiding voor meer investeringen. Daardoor zijn de stortingen van nieuwe kredieten/leningen toegenomen sinds oktober, net als de betalingen voor investeringen. De meeste bedrijven hebben hun crediteurenpositie inmiddels afgebouwd.

De stand van de rekening-courant is een resultante van de bij- en afschrijvingen. Ook neveninkomsten en privé-uitgaven zijn in het saldo verwerkt. Aflossingen van leningen en investeringen hebben ook invloed op de rekening-courant.

Positief over toekomst

ABN Amro is positief gestemd over de sector. De Nederlandse varkenssector profiteert van de huidige marktsituatie. Door de AVP in veel landen is het aanbod aan varkensvlees lager dan de vraag. Daardoor ligt de prijs op een hoog niveau. Dat blijft naar verwachting nog enkele jaren het geval, omdat het aanbod niet zo snel herstelt.

De coronapandemie heeft ook consequenties voor de varkenssector, al lijkt de prijsval in vergelijking met andere sectoren mee te vallen. Door de maatregelen om verspreiding tegen te gaan, is de afzet naar foodservice en restaurants weggevallen. Dit wordt deels gecompenseerd door een toename van de afzet aan supermarkten, omdat consumenten meer zelf bereiden.

Bovendien is er wereldwijd een grote vraag naar varkensvlees, zodat de afzet niet het grootste knelpunt is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer