'PED rondrijden kost de varkenshouderij veel geld'

Nadat Erik van Asten in Helvoirt in november 2018 werd geconfronteerd met een ernstige uitbraak van Porcine Epidemic Diarrhea (PED), koos hij ervoor zijn zakenpartners en buren daarover te informeren. Tot Van Asten's verbazing kreeg hij daarop veel negatieve reacties.

%27PED+rondrijden+kost+de+varkenshouderij+veel+geld%27
© Michiel Elands

Wat was er aan de hand?

'Wij hebben een vermeerderingsbedrijf met 450 zeugen. Op 13 november werd PED bij de zeugen vastgesteld. In overleg met onze dierenarts is toen het hele bedrijf doorgesmet.'


Hoe kwam PED op jullie bedrijf?

'Dat weten we niet. Zowel op de interne- als externe biosecurity ben ik erg precies. Er wordt verwacht dan men schoon op ons bedrijf komt, we hebben bedrijfskleding en werken van jong naar oud. Buiten hebben we een schone en vuile weg, gebruiken we eigen mestslangen, de varkenswagen komt altijd schoon bij ons en biggen lopen nooit terug de stal in. Ook is er aparte kleding en laarzen voor de chauffeurs die komen laden.

'Mest wordt vaak genoemd als bron, maar in ons geval is het het meest waarschijnlijk dat het met ongedierte binnen is gekomen.'

U informeerde uw relaties.

'Dat klopt. Ik wilde voorkomen dat de ziekte door ons op andere bedrijven kwam. Daar reageerde niet iedereen even goed op. Wat ik heb ervaren, is in grote lijnen behoorlijk negatief. Alsof ik melaats was. Vanuit dat oogpunt snap ik dat collega's het stilhouden, wanneer zij PED op het bedrijf hebben.

'Ik merkte ook dat er veel onkunde is over hoe het virus zich verspreid en wat je eraan kunt doen om de risico's te minimaliseren. Die onkunde leidt tot overdreven reacties. Wij hebben daar veel last van gehad en dat heeft ons ook geld gekost.

'De vaste afnemer van de biggen en ik hebben al jaren een goede verstandhouding. Hij bleef de biggen afnemen en daar was ik blij mee. Door de besmetting meteen te melden kon de afnemer maatregelen nemen wat kon helpen om de schade te beperken. Het alternatief is de biggen exporteren. Maar op die manier wil ik het niet oplossen.'

Wat is uw oproep?

'Hoe goed je het ook doet, er gaat een keer wat mis. Laten we dan proberen de schade tot een minimum te beperken. Dus deel het met elkaar wanneer er een besmettelijke ziekte rondgaat op je bedrijf. PED rondrijden kost onze sector veel geld. Dat mag en moet je je collega's niet willen aandoen.'

En verder?

'Ik zou graag zien dat er een draaiboek komt wat te doen wanneer je PED op je bedrijf krijgt. Het is niet alleen de uitval van je dieren, maar bijvoorbeeld ook de vraag wat doe je met de mest waarin kiemen zitten. Van mij mag dat in het IKB.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer