Twentse+zeugenhouder%3A+%27Data+geven+inzicht+in+het+bedrijf%27
Interview
© Ilona Lesscher

Twentse zeugenhouder: 'Data geven inzicht in het bedrijf'

De zeugen en biggen gaan regelmatig op de weegschaal bij Varkensbedrijf Bruns in het Twentse Saasveld. De varkenshouders kijken nauwgezet naar de uitkomsten. 'Met de beschikbare data kunnen wij beter sturen in de bedrijfsvoering', weet zeugenhouder Els Bruns.

Is datagebruik nieuw voor u?

'Nee. Veel kengetallen zijn bekend, zoals hoeveel biggen een zeug werpt, de uitval en het aantal gespeende dieren. Wij wilden meer weten over het productieproces: wat de groeisnelheid is en de conditie van onze dieren.'

We zien nog fluctuaties in de groei van de biggen tussen de verschillende weekgroepen, die niet verklaarbaar zijn

Els Bruns, zeugenhouder in Saasveld

Wat valt het meest op?

'Voor een goede start moeten gelten een gewicht hebben van tussen de 160 en 180 kilo. We wegen de gelten nu als ze binnenkomen, voordat ze worden gedekt en elke keer als ze de kraamstal in- en uitgaan. 'Weegt een gelt 150 kilo, dan wachten we met insemineren of passen we de voerstrategie aan.

'We zien in de grafieken wat er gebeurt na een tweede of derde worp. Ook zien we nog onverklaarbare fluctuaties in de groei van de biggen tussen de verschillende weekgroepen. Data geven ons veel meer inzicht.'

Hoe vertaalt zich dat extra inzicht bedrijfseconomisch?

'Omdat wij zijn overgestapt op het Het Wroetvarken-concept, zijn we overgestapt naar andere genetica en een andere voerleverancier. Dat heeft invloed gehad op de bedrijfsvoering. We draaien technisch goed, hoeven weinig antibiotica in te zetten en de groei bij de biggen is groot.


'Door de inzichten die we krijgen, halen we steeds meer faalkosten uit het proces. Het is een investering in tijd en geld en het vertaalt zich in een duurzamere bedrijfsvoering. We hebben met de data een verdiepingsslag gemaakt en meer grip op het bedrijf gekregen.'

Bent u daarmee ook uw eigen adviseur geworden?

'Voor een deel wel. We hebben goed in beeld op welke momenten de groei minder is en gaan dan gericht op zoek naar de oorzaak. Dit kan heel divers zijn. Het klinkt logisch, maar nu het in beeld is gebracht, word je getriggerd om te handelen of iets te doen. Het vraagt ook een andere kijk van de adviseurs.'

Wat is de stip op de horizon?

'Het is best een zoektocht hoe je data nog meer kunt benutten. We willen in de toekomst meer weten over het stalklimaat en de effecten op de zeugen en biggen. We hebben al aanpassingen gedaan om de stal koeler te krijgen.

'Data geven een oneindige hoeveelheid informatie. Dat helpt ons om op ons bedrijf de diergezondheid en het dierenwelzijn verder te verbeteren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer