Kabinet+wil+geen+%27groene%27+voorwaarden+noodsteun
Nieuws
© DIRK HOL

Kabinet wil geen 'groene' voorwaarden noodsteun

Oppositiepartijen willen duurzame eisen stellen aan de overheidssteun die bedrijven gedurende de coronacrisis ontvangen. Het kabinet wil niet verder gaan dan een verbod op het uitkeren van bonussen en dividend.

Het huidige noodpakket voor bedrijven moet verlengd worden omdat ook de corona-maatregelen langer gaan duren. Het kabinet wil de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) met drie maanden verlengen.

Tijdens het coronadebat riep GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver woensdag op om daarbij eisen te stellen aan de landbouw. 'Als je overgaat tot allerlei steunmaatregelen, lijkt het mij goed dat je ook kijkt of je twee vliegen in één klap kan slaan en of je ook de problemen rondom stikstof kan oplossen.'

Geen chantage

De VVD wil niks weten van generieke eisen aan bedrijven die hulp krijgen om personeel te behouden. 'Het moet geen chantage worden', zegt fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. 'We moeten niet van een transportbedrijf vragen dat het geen CO2 meer uitstoot als het steun krijgt en van een kroeg dat er alleen nog maar alcoholvrij geschonken wordt. Dan ben je die politieke zaken, die je overigens best mag wensen, aan het vermengen met het doel van het steunpakket.'


Alle regeringspartijen steunden een motie die bedrijven die gebruikmaken van steun verbiedt om over dit en volgend jaar dividend uit te keren, aandelen op te kopen of bonussen te betalen. Mkb-bedrijven vallen hier niet onder.

Import staken

Een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) om een stop in te voeren op de import van kalveren kreeg geen meerderheid. Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD) wil ook dat de import van pluimveevlees van buiten de EU wordt gestaakt, omdat de vraag in de markt volgens haar sterk is afgenomen. Ze vindt bovendien dat de kalversector geen steun verdient omdat de eigenaren van de Van Drie Group in de quote 500 staan.

Moties in die richting diende de PvdD woensdag nog niet in. Binnenkort kan de Kamer met minister Carola Schouten (LNV) zelf in debat over de gevolgen van de coronacrisis voor de landbouw. Dan zal de oppositie de roep om 'groene' eisen aan de steunmaatregelen ongetwijfeld herhalen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  20 %
Meer weer