Timmermans%3A+%27Boer%2Dtot%2Dbord+niet+maanden+uitstellen%27
Nieuws
© Europese Unie 2019

Timmermans: 'Boer-tot-bord niet maanden uitstellen'

De Boer-tot-Bord-strategie wordt niet maanden, maar hooguit weken uitgesteld. Onderdelen van de Green Deal worden wel uitgesteld. Dat heeft Eurocommissaris Frans Timmermans gezegd tegen de leden van de milieucommissie in het Europees Parlement.

De strategie voor biodiversiteit en een voorstel voor kringlooplandbouw (Boer-tot-bord of Farm-to-fork) stonden gepland voor eind april. Die datum werd al eerder losgelaten. De verwachting was toen dat het plan dit najaar opnieuw op de agenda zou komen. Timmermans bestrijdt dit. 'Dat kan enkele weken later worden, maar geen maanden. Daar werken we hard aan.'

Timmermans is van mening dat de Green Deal of delen daarvan noodzakelijk zijn om de economie op gang te houden, nu de coroanacrisis voor banenverlies zorgt. Hij noemt als voorbeelden huishoudens helpen met zonnepanelen, huisisolatie en het aanschaffen van schone auto's via bijvoorbeeld slooppremies. 'Maar als blijkt dat we door de crisis onze plannen moeten aanpassen of vertragen, zullen we dat doen. Maar ik geloof dat we zoveel mogelijk moeten vasthouden aan onze agenda.'

Oproep tot uitstel

De vraag of de boer-tot-bord-strategie moet worden uitgesteld, is de afgelopen weken zwaar bediscussieerd. Copa-Cogeca riep op tot verder uitstel en debat over de strategie vanwege de toenemende druk waarmee boeren worden geconfronteerd tijdens de coronacrisis. Ook de fractie van de Europese Volkspartij (EVP) riep op tot uitstel tot ten minste na de zomer.


Mogelijk speelt bij uitstel de vaststelling van het meerjarige financieel kader, de Europese zevenjarige begroting, een rol. Deze kan worden gewijzigd in het licht van de huidige crisis. De commissie dient naar verwachting op 29 april een nieuw voorstel in voor de langetermijnbegroting van de EU. De Boer-tot-bord-strategie wordt verankerd in de Green Deal en heeft als doel de hele voedselketen, van productie tot consumptie, duurzamer en klimaatneutraler te maken.

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer