Coronaprotocol+voor+werk+in+land%2D+en+tuinbouw
Nieuws
© Mirjamphotography.nl

Coronaprotocol voor werk in land- en tuinbouw

Er is een protocol gemaakt voor de land- en tuinbouw waarin richtlijnen staan om veilig te werken. Coronaprotocol Veilig werken, reizen en wonen is samen met Stigas opgesteld door Taskforce Arbeid van LTO Nederland, FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen.

Het protocol is online beschikbaar. De sector vroeg om zo'n protocol, omdat onduidelijk was hoe de maatregelen van het RIVM moesten worden vertaald naar de werkvloer. Uitgangspunten van het het protocol zijn de RIVM-maatregelen, anderhalve meter afstand tussen medewerkers en maximale bescherming van werkgevers en werknemers.

Daarnaast dient het protocol als basis voor maatwerkoplossingen per agrarische deelsector. Als de actualiteit daarom vraagt, wordt het aangepast. Een eerste aanpassing wordt doorgevoerd op het moment dat de overheid duidelijkheid geeft over het begrip 'gezamenlijke huishouding'.

Arbeidshygiëne

Om te bepalen wat veilig werken tijdens de coronacrisis inhoudt, hebben de opstellers van het protocol de 'milieuhygiënische strategie' gehanteerd. Hierbij wordt eerst bekeken of het risico bij de bron kan worden aangepakt, pas daarna worden andere maatregelen genomen.


De maatregelen in dit protocol hebben verschillende niveaus. Maatregelen van een hoger niveau moeten de voorkeur hebben boven maatregelen van een lager niveau. Een maatregel van een lager niveau is alleen toegestaan als daar goede redenen voor zijn.

Praktijkvoorbeelden

In de praktijk kan dat er op verschillende manieren uitzien. Een voorbeeld van veilig anderhalve meter uit elkaar werken op bedrijven of de kas is: werken aan tafels die als de vlakken van een dambord tegen elkaar zijn geplaatst. Veilig werken aan de sorteerband, waar medewerkers dicht op elkaar staan en anderhalve meter afstand echt niet haalbaar is, kan bijvoorbeeld door het plaatsen van tussenschotten.

Zowel van werkgevers- als werknemerszijde wordt het belang van het protocol onderschreven. 'Veilig werken, reizen en wonen is nu topprioriteit. We zijn blij dat we als werkgevers en werknemers samen tot een protocol zijn gekomen', aldus Wim van den Boomen, portefeuillehouder Goed Werkgeverschap en Economisch Beleid, namens de Taskforce Arbeid van LTO Nederland.

Werknemersorganisaties

Ook de werknemersorganisaties zijn tevreden over het protocol. Jeroen Warnaar, bestuurder Land- en Tuinbouw bij CNV Vakmensen: 'Waar dat kan, moeten we de problemen bij de bron aanpakken. En daar pas van afwijken als het echt niet anders kan. Dan blijft de gezondheid van ondernemers en werknemers zo goed mogelijk gewaarborgd.'

Leo van Beekum, bestuurder Agrarisch en Groen bij FNV vult aan: 'Wij krijgen momenteel veel klachten over mogelijk onveilige situaties. We hopen dat er met dit protocol duidelijkheid komt en dat er dan ook naar gehandeld gaat worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 9°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer