Dieren+spelen+geen+rol+bij+verspreiding+corona
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Dieren spelen geen rol bij verspreiding corona

Er zijn geen aanwijzingen dat dieren een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Wel kunnen dieren worden besmet door het virus. Het gaat tot nu toe met name om een paar incidentele gevallen van honden en katten. Ook blijkt uit Duits en Chinees onderzoek dat fruitvleermuizen en fretten wellicht vatbaar zijn voor het virus. Varkens en kippen kunnen niet worden besmet.

Toch wil Schouten voor de toekomst meer inzicht krijgen in infecties bij dieren. Bijvoorbeeld om te bepalen of dieren een reservoir zouden kunnen zijn van het coronavirus, wat van belang is als dit virus bij mensen niet meer circuleert.

Daarom laat de minister onderzoek doen naar het voorkomen van het coronavirus bij varkens. Als reden noemt ze dat varkens gevoelig zijn voor een aantal humane ziekten.

Opmerkelijk onderzoek

Toch is het onderzoek opmerkelijk. In eerder onderzoek van FLI, het nationaal onderzoeksinstituut voor dierziekten in Duitsland, lukte het namelijk niet om varkens te besmetten met het coronavirus. Schouten schrijft ook zelf dat wetenschappers niet verwachten niet dat dieren positief testen, op basis van de resultaten van het onderzoek naar varkens in Duitsland en China. Maar ze vindt het belangrijk om dit uit te sluiten.

Het onderzoek start deze maand en de eerste resultaten worden in augustus verwacht.

Nertsen

Daarnaast beraadt de minister zich op een vergelijkbaar onderzoek bij nertsen, gezien de mogelijke gevoeligheid van deze dieren voor infectie.

In aanvulling daarop is de landbouwminister ook van plan om uit voorzorg verder onderzoek te laten uitvoeren naar infecties bij katten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer