Extra grondbewerking nodig door droogte

Het is droog. Vooral op de zware kleigronden moeten akkerbouwers alle mogelijkheden benutten om de gewassen te kunnen poten of zaaien. Door alle voorbewerkingen van de grond ziet Marcel Scholtens uit Luttelgeest de liters dieselolie er doorheen vliegen. 'Als we andere jaren één keer voorbewerken, moeten we dat dit jaar drie keer doen.'

De oorzaak is de zachte winter. Scholtens: 'We moeten alle zeilen bijzetten om de grond goed te krijgen voor de pootaardappelen. Dat doen we met twee voorbewerkingen. En daarna zit voorop de pootmachine ook nog een frees om de grond fijn te krijgen.'

De komende periode wordt er geen regen verwacht. 'Als ik naar de buienradar kijk, krijgen we twee weken geen regen. Daardoor wordt de bovenlaag steeds harder. Met beregenen zullen we proberen bovenin de kluiten kapot te krijgen. Voor het gewas is het nog niet nijpend, want er zit nog genoeg vocht in de grond.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer