Landbouw gebruikte fors meer water

In de Nederlandse landbouw werd in 2018 fors meer water verbruikt dan in 2017. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat had alles te maken met de droogte.

Landbouw+gebruikte+fors+meer+water
© Twan Wiermans

Er werd in 2018 in totaal 150 procent meer water gebruikt dan in 2017 door de landbouwsector. In 2018 viel er landelijk gemiddeld slechts 675 millimeter neerslag, waarvan 304 millimeter in april tot en met september. Het langjarig gemiddelde is 847 millimeter per jaar, waarvan 438 millimeter in april-september.

Door het neerslagtekort werden akkers en graslanden meer beregend dan in eerdere jaren. In totaal gebruikte de landbouw 302 miljoen kubieke meter water. Dat is ruim 150 procent meer dan een jaar eerder en ruim 50 procent meer dan in 2003, een vergelijkbaar droog jaar.

De akkerbouw gebruikte bijna vier keer zoveel oppervlakte- en grondwater als het jaar daarvoor. Ruim de helft van het oppervlakte- en grondwater in de landbouw in 2018 werd gebruikt door de veehouderij, voornamelijk voor de beregening (78 procent) van grasland en een kleiner deel (22 procent) voor drinkwater voor het vee.

Koelwater industrie

De onttrekking van oppervlaktewater voor drinkwatervoorziening, landbouw, energievoorziening en industrie is vanaf 2003 gedaald met 6,8 procent. Ruim 95 procent van het onttrokken oppervlaktewater wordt gebruikt als koelwater bij de energieproductie in elektriciteitscentrales en grote industriële bedrijven. Dit water wordt na het koelproces direct weer geloosd.

De daling komt volledig op conto van zoet oppervlaktewater, waarvan het gebruik met ruim een kwart is afgenomen. Er wordt wel steeds meer zout water onttrokken voor koelwater. In 2012-2018 nam het gebruik hiervan toe met 45 procent.

Het watergebruik in de landbouw schommelde in de periode 2003-2017. Het watergebruik van huishoudens daalde in deze periode. Het drinkwatergebruik van huishoudens nam in 2018 met 7 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Door de droogte en warmte steeg het drinkwatergebruik van huishoudens tot 837 miljoen kubieke meter op jaarbasis. In 2003-2017 daalde het huishoudelijk drinkwatergebruik nog met 4 procent, tot 782 miljoen kubieke meter.

Drinkwatergebruik

Het drinkwatergebruik omgerekend per hoofd van de bevolking liet in 2018 vergeleken met een jaar eerder een stijging zien van 6,5 procent naar 133 liter per persoon per dag. Van 2003 tot en met 2017 was het huishoudelijk drinkwatergebruik per inwoner met ruim 9 procent gedaald tot 125 liter per persoon per dag. De daling van het watergebruik door particulieren hangt volgens het CBS vooral samen met het zuiniger worden van huishoudelijke apparaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer