Waterschap+Noorderzijlvest+gaat+minder+schouwen
Nieuws
© Ruud Ploeg

Waterschap Noorderzijlvest gaat minder schouwen

Waterschap Noorderzijlvest gaat vanaf dit najaar minder schouwen. De schouwkaart wordt aangepast. Bij de nieuwe schouwkaart wordt het functioneren van het watersysteem het uitgangspunt.

Aanleiding hiervoor is volgens adviseur Edwin Rittersma van waterschap Noorderzijlvest de nieuwe Omgevingswet: 'Door de komst van de Omgevingswet laat de overheid steeds meer zaken los en krijgen mensen in het gebied meer verantwoordelijkheid. Het past dan niet meer om als een politieagent toezicht te houden in het gebied.'

Hoeveel watergangen er niet meer worden geschouwd, dat heeft waterschap Noorderzijlvest nog in onderzoek. Rittersma geeft aan dat het om een 'substantieel' aantal gaat. Zo stond in het noordoosten van Groningen bijna alles onder schouw. Daar zullen de veranderingen dan ook het grootst zijn.'

Meer kennis

De aanpassing van de schouwkaart kan nu ook gebeuren omdat het waterschap meer kennis heeft van de watergangen, hun functie en hoe zij stromen, stelt Rittersma. 'We kunnen met een veel professionelere kaart komen.'

Eigenaren van percelen langs de watergangen blijven verplicht om onderhoud uit te voeren. 'We gaan ervan uit dat dit ook bij een minder actieve schouw gebeurt. Eigenaren hebben zelf belang bij een goede aan- en afvoer.'

Overleg met belanghebbenden

Rittersma verwacht dat de kaart in mei klaar is. Daarna gaat het waterschap in overleg met belanghebbenden, onder andere met LTO Noord.

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / -1°
  10 %
Meer weer