Waterschap+controleert+sloten+met+satellietbeelden
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Waterschap controleert sloten met satellietbeelden

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft de controles van de sloten dit jaar deels uitgevoerd met gebruik van satellietbeelden.

Het is voor het eerst dat het waterschap een deel van de sloten op die nieuwe manier controleert. Het is een proef om te testen of controles zo preciezer, efficiënter en kostenbesparend kunnen worden uitgevoerd.

Jaarlijks zijn de medewerkers van het waterschap meerdere weken bezig met het inspecteren van alle waterlopen. Bij de proef worden de satellietbeelden bekeken met speciaal ontwikkelde software. De resultaten worden vergeleken met de waarnemingen door de medewerkers.

Menselijke maat

Provinciaal bestuurder Arie Verhorst van LTO Noord vindt de nieuwe aanpak zeker het proberen waard, mits er oog blijft voor de menselijk maat. ‘Het moet bij een overtreding niet tot afstandelijke digitale procedures leiden, zoals we dat bij andere innovaties op het gebied van controles en inspecties wel hebben meegemaakt.’

Als de test positief is, zou dit veel tijd en geld schelen in de toekomst, merkt het waterschap op. 'Door satellietbeelden te gebruiken, hoeven we dan alleen nog die sloten te beoordelen die zijn afgekeurd. Daarnaast zijn de resultaten gedetailleerder en kunnen we alle locaties op precies dezelfde manier in beeld brengen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer