%27Houd+boerenprotest+publieksvriendelijk%27
Achtergrond
© Arjen Vos

'Houd boerenprotest publieksvriendelijk'

Het bestuur van de Agrarische Schouw staat achter het boerenprotest dinsdag in Den Haag. 'Maar houd het publieksvriendelijk, dat is mijn grote oproep', zei plaatsvervangend voorzitter Geart Benedictus woensdagavond tijdens de opening van de Agrarische Schouw in Joure.

Benedictus maakt zich zorgen over het imago van de boer. 'De boeren zijn de kop van Jut. Ze krijgen overal de schuld van. Er wordt veel geframed. Het is best bijzonder. 17 miljoen mensen hebben verstand van voetbal. Bij boeren is dat net zo. Iedereen heeft een opvatting over de agrarische sector, zelfs mensen die nog geen kamerplant in leven kunnen houden, las ik in de krant.'

De verruwing in de maatschappij, het eigen gelijk eerst is markant aanwezig, betoogt Benedictus. 'Vlees is moord, zag ik laatst staan. Veel mensen kijken anders tegen een dier aan. Dieren zijn onderdeel van het gezin. Dat staat haaks op dat dieren productiedieren zijn. Deze strijd wordt uitgevochten op het boerenerf.'

Dat blijft ook zo, voorspelt de bestuurder. 'We zoeken het niet meer in consensus. We worden een stadstaat. Een vreedzame samenleving wordt steeds lastiger.' Boeren zijn taai, flexibel, maar hebben wel behoefte aan stabiliteit, reageert Benedictus op de adviezen van de commissie-Remkes. 'Verwacht niet van een boer met vee dat hij elke vier jaar iets anders kiest.'

Struisvogel

Ook burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren ging in op de stikstofproblemen. 'Dit vraagt om maatregelen. Diep in ons hart wisten we dat ook wel. Maar soms is het makkelijk om even struisvogel te zijn. Gerichte maatregelen klinken in iedere geval anders dan generieke maatregelen. De ongenuanceerde uitspraken van sommige politici roepen uitingen van woede op.' Begrijpelijk, vindt de burgemeester. 'Maar trekkers op de snelweg is niet de handigste oplossing', zegt hij over de actie. 'Ga met elkaar in gesprek. Dat kweekt begrijp.'

Thema van de 67ste editie van de Agrarische Schouw was de grondmarktontwikkeling. 'De almaar hogere grondprijs kan niet in stand worden gehouden. Boeren mogen geen koe extra houden en geen kilo erbij melken, maar willen er wel graag meer grond bij kopen. Wie krijgt dat gefinancierd? Zeker niet de helft van de mensen in de zaal.' Dat is de overtuiging van Rick Hoksbergen van Alfa Accountants en Adviseurs en vaste begeleider van de European Dairy Farmers.

Albert van Burgsteden, onafhankelijk taxateur en procesbegeleider gebiedsontwikkeling, ziet vooral kansen om maatschappelijke doelstellingen als een kerkenpad, Kaderrichtlijn Water of natuur mee te nemen in de verkaveling.

Gefronste wenkbrauwen

'Bent u bereid om op een deel van uw land een kerkenpaadje aan te leggen? Of natuur?' Dit zorgt bij velen voor gefronste wenkbrauwen. 'Natuurhooi is niet altijd van constante kwaliteit. Een truck met Spaans hooi is dat wel', reageert een aanwezige.

Dit proces vergt omdenken, betoogt Van Burgsteden. 'Het moet anders. We moeten minder zeuren dat ons vee weg moet. We zitten nog te veel in de modus dat het chagrijn regeert. Maar we moeten een omslag maken met elkaar. Er zijn creatieve geesten zat voor de opmaat naar oplossingen.'

De Agrarische Schouw trok donderdag door de regen minder bezoekers dan voorgaande jaren. Zo'n 4.500 mensen kwamen op de beurs af.

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer