Boer en tuinder moeten meer 'terugmeppen'

Boeren en tuinders moeten meer voor zichzelf opkomen. Dat was de boodschap van enkele sprekers woensdag tijdens de openingsavond van de Agrarische Schouw in Joure. 'Pispaal zijn is ook een keuze, de landbouw moet terugmeppen', vindt Jan Cees Vogelaar.

Boer+en+tuinder+moeten+meer+%27terugmeppen%27
© Niels de Vries

De rek is eruit. De wankele brug tussen boer en burger is drastisch aan renovatie toe, vindt de organisatie van de Agrarische Schouw. Aanleiding om de 66ste editie het thema 'Kom laten we de burger eens lekker de schuld geven;-)', mee te geven.

'U maakt zelf uit of u terugmept of pispaal blijft', was de boodschap van Vogelaar aan driehonderd toehoorders. 'Rapporten storten zich over de landbouw heen, maar de conclusies staan veelal vast: er moeten daken op mestsilo's en het oppervlaktewater is ernstig vervuild'. Niemand toetst deze rapporten; het ploft zo in Brussel. U moet er zelf achteraan zodat deze rapporten gefileerd kunnen worden', stelde de voorzitter van Stichting Mesdag Zuivelfonds.

Plofkip

Volgens Caroline van der Plas van Team Agro NL hebben boeren lange tijd niet het weerwoord genomen. 'Als je niet reageert, houdt het vanzelf op was het idee. Maar dat is niet het geval. De plofkip is niet in het woordenboek terechtgekomen omdat het maar een keer werd gebruikt, maar omdat het honderdduizenden keren, miljoenen keren is herhaald bij Pauw en Jinek, het staat zelfs in onderwijsboeken.'

Daarom is laten zien wat je doet, van groot belang, stelt zij. 'De boeren in Nederland zijn het PR-bureau voor de land- en tuinbouw.'

Ook daar waar een Noord-Brabantse boer naar Oost-Groningen verplaatste, een bedrijf opzette en provincie Groningen daarna de eisen voor melkveehouders verscherpte moeten boeren meer laten zien waarmee de sector bezig is. 'Deze man fraudeerde niet. Hij zocht de ruimte op. Melkveehouderijen in Groningen hebben daar nu last van', gaf spreker en CLM-onderzoeker Frits van der Schans aan.

'De provincie laat zich ook niet goed informeren. Zorg ervoor dat je je verhaal vertelt, ook aan de provincie', reageerde Van der Plas.

Utopie

Onafhankelijk Fries Statenlid Sietze Schukking, die voorop stelt dat hij niet anti-boer is maar wel anti-sprookjes, vindt dat boeren zich vooral moeten richten op kleinschalige productie en afzet en daarmee de verbinding met de klant kunnen herstellen. 'Het gaat om de persoon, om het verhaal. De waarde zit in het verwaarden van het product, niet in de grondstof.'

Als voorbeeld haalde hij Kaasmakerij Buurvrouw Durkje en biologisch melkveehoudster Welmoed Deinum aan. Zijn uitspraak dat grote zuivelcoöperaties op langere termijn geen toekomst hebben, deed veel wenkbrauwen in de zaal fronsen. 'U verkoopt een utopie', reageerde Vogelaar. Dat 14.000 boeren een 'bakfietsmoeder', zoals Schukking eerdere de jonge, hippe, idealistische consument betitelde, achteraan gaan is volgens hem niet realistisch. 'We hebben schaalvergroting nodig om bepaalde investeringen te doen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer