Coronacrisis+uitdaging+jonge+ondernemer+paardenbedrijf
Nieuws
© familie Strik

Coronacrisis uitdaging jonge ondernemer paardenbedrijf

De jonge ondernemer Jeroen Strik (33) is volop bezig met het ontwikkelen van het paardenbedrijf, waarvoor hij vorig jaar een locatie kocht. De coronacrisis zet een rem op die ontwikkeling. 'Het is nu overleven.'

Strik begon op 21-jarige leeftijd vanuit zijn ouderlijk huis met de fokkerij en fouragehandel. Tegelijk had hij een drukke fulltimebaan. Her en der huurde hij weitjes en stallen. Maar na verloop van tijd was hij dagelijks meer dan vijf uur bezig om alle paarden langs te gaan en te verzorgen. Daarom besloot hij om minder te gaan werken.

In 2017 kocht hij tijdens een actie van een hengstenhouder 650 rietjes diepvriessperma, veel meer dan hij ooit voor zijn eigen fokkerij zou kunnen gebruiken. Hij bedacht wat hij het beste kon doen met zoveel rietjes. Hij stapte naar het online veilinghuis BVA Auctions. Dat veilinghuis had nog nooit diepvriessperma van paarden geveild, maar wilde het wel proberen.

De fokker wilde openen met 6.500 euro. Maar voordat de veiling begon, had hij al zoveel vrienden enthousiast gemaakt dat de rietjes op een verkoopwaarde van 30.000 euro zaten. 'Het was best een succes', blikt hij terug. Dat stimuleerde hem om ermee door te gaan. 'Daarna is het heel hard gegroeid.'

Wij zijn in eerste instantie dierenliefhebbers; van daaruit is het ontstaan

Jeroen Strik en Marcia van Venrooij, eigenaren paardenbedrijf

Nachtmerrie

De ondernemer werkte nog vanuit zijn ouderlijk huis. Samen met zijn vriendin Marcia besloot hij en bedrijf te kopen. Een kant-en-klaar bedrijf was te duur voor de jonge ondernemers. Ze lieten hun oog vallen op een niet afgebouwd pluimveebedrijf in Sterksel met 5 hectare land. Dat bedrijf bestond uit de muren en het dak van een stal, een eiersorteerlokaal en een halve fundering voor een huis. Twintig jaar was er niet naar omgekeken.

Het krijgen van een financiering was 'een nachtmerrie', vertelt Strik. 'We hadden een goed lopende business, maar we waren nog maar net aan de gang.' De bank schatte bijvoorbeeld de waarde van de paarden veel lager in dan Strik had verwacht. Een door hem ingeschakelde taxateur kwam op een veel hoger bedrag uit. Uiteindelijk lukte het om bij een andere bank een financiering te krijgen. In mei 2019 kochten ze de locatie.

In de loods komen 49 paardenstallen.
In de loods komen 49 paardenstallen. © familie Strik

Ondertussen ging het veilen van diepvriessperma voorspoedig. Strik merkte wel dat het voor kopers nieuw was. De vele praktische vragen vroegen veel tijd van Strik en zijn vriendin. Daarom besloten ze om kopers te ontzorgen. Die kunnen de gekochte rietjes nu een jaar gratis laten bewaren door Strik. Binnen dat jaar kunnen ze de rietjes ophalen of laten bezorgen.

Het veilig en traceerbaar verzenden van het diepvriessperma was nog wel een uitdaging. Daarom ontwikkelde Strik een verzendsysteem op basis van een 'dry shipper'. Klanten kunnen daarmee hun bestelling volgen en ze krijgen het in een doosje thuis bezorgd, met instructies. 'Wij verzorgen het proces van begin tot eind', vertelt Strik.

De activiteiten van Strik zorgden voor onrust bij de gangbare hengstenhouders. Er zijn duidelijke verschillen tussen hun werkwijze en die van Strik. Bij hengstenhouders betaalt een klant meestal pas als de merrie drachtig is. Strik verkoopt per rietje. Een rietje kost 200 tot 300 euro, zo'n 1.000 euro minder dan een dekking kost. 'Dat is een groot voordeel voor de fokker', geeft hij aan.

Strik breidt zijn activiteiten ook uit met OPU en ICSI, waarbij bij de merrie gewonnen eicellen (OPU) in een laboratorium in Italië door middel van ICSI worden bevrucht met een heel kleine hoeveelheid zaadcellen. De bevruchte eicellen worden vervolgens doorontwikkeld tot een embryo. Daarmee kan een merrie meerdere embryo's per jaar voortbrengen.

Verzending van diepvriessperma in een dry shipper.
Verzending van diepvriessperma in een dry shipper. © familie Strik

Geen gekke dingen

Strik ontwikkelt de locatie stap voor stap, met eigen middelen en in eigen beheer. Bij de koop was er geen enkele vergunning. Hij schakelde ZLTO in voor de milieuvergunning en voor advies over de vergunning voor de woning. Alles duurt wel langer dan hij had gepland. Alleen al de aansluiting op leidingwater kostte zes maanden. 'Dat is héél vertragend', moppert Strik.

Het bedrijf is nu op alle fronten stevig in ontwikkeling. En dan komt er ook nog de coronacrisis bij, net aan het begin van het dekseizoen. Er zijn al landen waar dierenartsen niet meer mogen insemineren. Het Italiaanse ICSI-laboratorium is gesloten. Veel Nederlandse klanten zijn getroffen door corona en daarom terughoudend met de aankoop van diepvriessperma.

'Het is niet makkelijk', zegt Strik. 'We hebben veel geïnvesteerd en weinig vet op de botten. Dit jaar hadden we een hoogseizoen verwacht. We moeten nu geen gekke dingen doen. Het is overleven. Ik zie het wel positief in, maar uitdagend is het zeker.'

Welzijn paarden staat voorop
Jeroen Strik (33) en zijn vriendin Marcia van Venrooij (28) ontwikkelen in Sterksel een veelzijdig paardenbedrijf met 5 hectare. In de loods zijn 49 paardenstallen ingetekend. Die zijn niet alleen voor de eigen fokpaarden, maar ook voor de ontvangstmerries, die drachtig zijn van bevruchting met embryo. De locatie krijgt ook faciliteiten om de handel in diepvriessperma uit te breiden. In het bedrijf staat het welzijn van de paarden voorop. 'Wij zijn in eerste instantie dierenliefhebbers', zegt Marcia. 'Van daaruit is het ontstaan.' Die insteek komt bijvoorbeeld tot uiting in ruimere boxen dan de aanbevolen maten van de Sectorraad Paarden, in het ook 's winters beweiden van de paarden en in een veilige en milieuvriendelijke afrastering. De afrastering bestaat uit FCS-gecertificeerde hardhouten palen met door de palen heen bruin mustangwire, dat door de stugheid niet om benen van paarden blijft hangen, met kans op verwonding. Verder wordt de stal voorzien van led-licht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer