Kop d'r veur!

Na een zeer natte herfst en winter is de kraan van het ene op andere moment dichtgegaan. In de WhatsAppgroep van de studieclub Niet-Kerende Grondbewerking (NKG) stromen de berichten binnen over hoe de groenbemesters in te werken, nu we onvoldoende nachtvorst hebben gehad om dit in de winter te doen.

Kop+d%27r+veur%21
© Han Reindsen

Zelf hebben we een perceel voor het eerst bewerkt via NKG, dat in het voorjaar toch is geploegd. Iets wat we normaal niet doen.

Intussen proberen bieten- en uientelers een goed zaaibed te creëren op percelen waar de bovenste paar centimeters vaak keihard zijn geworden door de vele regen, gevolgd door het snel uitdrogen van de grond. Op zwaardere percelen was de laag onder de korst soms net stopverf. Een twee componenten mix die niet bepaald het ideale recept vormen voor een fijn zaaibed. En nog altijd droogt het snel door, met een lage luchtvochtigheid en een oostenwind.

De kleigronden scheuren mooi open. Goed voor de structuur, maar voor een optimale grondbewerking is een buitje geen luxe meer. Laat staan voor het kiemen van zaden die te droog of tussen kluiten liggen. Het zal toch geen derde droge voorjaar worden?

Het is mooi om te zien hoeveel saamhorigheid en vindingrijkheid er is om uit deze coronacrisis te komen

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Volle bak afleveren

Met het mooie weer wordt ook het laatste pootgoed achter elkaar afgeroepen. Terwijl het in de winter doorkabbelde met sorteren, is het nu volle bak afleveren. En dat in combinatie met het eerste veldwerk, wat loonwerk en het opstarten van de miniknolproductie in onze kas, geeft een gezonde drukte.

En dat geldt ook binnen, in huize Bos, nu vrouw en kinderen niet naar school kunnen voor werk en les. De internetverbinding draait overuren om in- en uitgaande lesstof te verwerken. Gelukkig zijn de coronaperikelen ons op gezondheidsniveau nog bespaard gebleven, zodat het hele gebeuren voor ons ook iets gezelligs heeft. Het is prettig en goed om je gezin vaker te zien dan normaal. Maar alles met elkaar zijn het dynamische tijden.

En dynamisch is het zacht gezegd ook in de rest van Nederland met de gezondheidscrisis rond Covid-19, met dramatische gevolgen voor velen. En dan zijn er nog de economische gevolgen, met zware klappen voor talloze bedrijven. Ook binnen onze sector. Al met al grote zorgen. Daarbij valt wat stress over uitblijvende regen in het niet. Maar het is mooi om te zien hoeveel saamhorigheid en vindingrijkheid er in Nederland is om hieruit te komen. Dus, zoals ze in Groningen zeggen: kop d'r veur!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer