First+things+first
Column
© Dirk Hol

First things first

Covid-19 drukt zijn stempel op alles en iedereen. Lidstaten van de Europese Unie zien naast de gigantische impact op de volksgezondheid de enorme economische schade toenemen. Nu extra regels opleggen aan ondernemers lijkt me daarom absoluut ongewenst.

Veel agrarische ondernemers, zeker zij die produceren voor de horeca of actief zijn in de sierteelt, worden geconfronteerd met een situatie die we nog nooit eerder hebben gezien. De crisissituatie, veroorzaakt door de Covid-19-pandemie, vergroot de onzekerheid voor ondernemers met de dag.

De combinatie van een aanzienlijke daling van de vraag naar een aantal producten met het ontbreken van een concreet vooruitzicht op verbetering in de nabije toekomst is funest. Ook in de multifunctionele landbouw zijn de problemen soms schrikbarend groot. Hoe groot de daadwerkelijke impact wordt, maar ook hoe succesvol de steunmaatregelen gaan zijn, blijft nog een grote vraag.

Een van de politieke 'families' in het Europees Parlement, de Europese Volkspartij, pleitte onlangs als eerste groep voor uitstel van de Farm to Fork-strategie, de Van-Boer-tot-Bordstrategie. Dit onderdeel van de Europese Green Deal heeft betrekking op de voedselketen, zoals de titel al verklapt.

Volgens LTO Nederland vraagt een uitzonderlijk jaar om uitzonderlijke maatregelen

Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

Volgens LTO Nederland vraagt een uitzonderlijk jaar om uitzonderlijke maatregelen. Daarom heeft ook voorzitter Marc Calon van LTO Nederland, in een officiële brief naar de verantwoordelijk Eurocommissaris Stella Kyriakides, aangegeven dat nu niet het juiste moment is voor nieuwe initiatieven. Niet voor publicatie, niet voor bespreking en zeker niet voor goedkeuring.

Eerst zal de duurzame voedselproductie moeten worden gewaarborgd door financiële stabiliteit voor boeren en tuinders. Producten moeten probleemloos kunnen worden verkocht, verhandeld en vervoerd.

Dit is niet het moment voor aanvullende regels, maar juist voor herwaardering van voedsel en plantenproductie. Midden in een crisis vraag je niet om extra inspanningen van ondernemers, maar voor versterking van de sociaaleconomische positie van deze mensen. Wat ondernemers nu nodig hebben, naast adequate ondersteuning, zijn zekerheid en stabiliteit.

In tijden van crisis zien we beter wat van waarde is. Voedselzekerheid staat voor velen weer boven aan de agenda. Het is immers een eerste levensbehoefte. De uitspraak van Elbert Dijkgraaf, oud-Kamerlid van de SGP, door velen herhaald, lijkt treffender dan ooit: 'Je kunt niet groen doen, als je rood staat.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
Meer weer