Gekelderde+varkensprijzen+Verenigde+Staten+in+nadeel+Europa
Nieuws
© Henk Riswick

Gekelderde varkensprijzen Verenigde Staten in nadeel Europa

Als gevolg van de corona-epidemie is de binnenlandse vraag naar varkensvlees in de Verenigde Staten ingeklapt. De Amerikaanse varkensprijs ging daardoor hard onderuit, terwijl het land net de productie flink aan het opschroeven was.

Terwijl de Europese varkensprijsnoteringen vorige week na een daling een stabiel beeld lieten zien, gingen de prijzen in de Verenigde Staten keihard onderuit. Prijzen kelderen daar plotseling met meer dan 25 procent, tot onder de 1 dollar geslacht gewicht.

Volgens marktkenner Benny ten Thije van Varkenshandel Dijk in Brucht is dat een risico voor de Europese varkenshandel. 'Dit biedt de Amerikaanse exporteurs richting Azië een enorm concurrentievoordeel ten opzichte van Europa, terwijl wij hier nu juist bijna al onze pijlen op China en Zuidoost-Azië hebben gericht. In Europa komt de afzet richting Spanje, Italië en Griekenland dit voorjaar bij gebrek aan toerisme niet op gang.'

Voorspellen is lastig

Ten Thije vond het zelden zo lastig om een voorspelling te doen over de prijzen voor de korte termijn. Bijvoorbeeld over wat de Duitse noteringen deze week gaan doen.

'Er blijft op de markt een enorme gretigheid naar varkensvlees vanuit China en andere Aziatische landen. Die vraag zal er ook blijven het komende jaar. Normaal vinden de Chinezen het niet erg als de prijs voor Europees vlees hoger ligt dan die van Amerikaans en Braziliaans vlees. De kwaliteit en betrouwbaarheid zijn een stuk beter. Maar er mag natuurlijk niet een te groot prijsverschil ontstaan.'

Consumptie Verenigde Staten

De afname van de consumptie van varkensvlees in de Verenigde Staten is een direct gevolg van de coronacrisis. Varkensvlees wordt in de Verenigde Staten juist veel buiten de deur geconsumeerd. Ten Thije verwacht op de middellange termijn wel dat de Amerikaanse prijzen weer zullen herstellen. 'De Amerikanen zullen nieuwe markten zoeken als vervanging voor de binnenlandse consumptie.'

De expansiedrift van de Amerikaanse varkenshouderij lijkt nog niet ten einde. De Amerikanen verwachten niet alleen meer varkensvlees richting China te kunnen exporteren, maar bijvoorbeeld ook richting Mexico.

Er worden nu ruim 4 procent meer varkens in het land gehouden dan vorig jaar. Op 1 maart 2020 werden in de VS in totaal 77,63 miljoen varkens gehouden, volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Dat zijn er meer dan ooit. Ook de productiviteit van zeugen gaat omhoog. In de periode van december 2019 tot februari 2020 lag het gemiddelde op elf biggen per worp. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat een stijging 2,8 procent.

Toename varkensvleesproductie

Gezien deze ontwikkelingen verwacht het landbouwministerie van de Verenigde Staten een toename van de varkensvleesproductie van ongeveer 830.000 ton. De productie komt daarmee uit op een recordniveau van 13,15 miljoen ton. Nu de binnenlandse consumptie achterblijft, zal de varkensvleesuitvoer naar verwachting met bijna 650.000 ton (23 procent) toenemen tot 3,52 miljoen ton, is de meest recente verwachting.


Vion hield maandag zijn prijs richting Pasen onveranderd op 1,95 euro (inclusief). Ten Thije verwacht niet dat dit in de totale markt lukt. 'De Nederlandse slachterijen melden verkoopprijzen van de onderdelen die gemiddeld 8 à 9 cent lager liggen dan vorige week. Veel slachterijen hebben te maken met onderbezetting en kostenverhogende aanpassingen aan de slachtlijn in verband met coronamaatregelen', zegt hij.

'Ook vallen er rond Pasen vooral in Duitsland enkele slachtdagen uit. Dit laatste verbloemt het krappe aanbod aan slachtrijpe varkens. Aan de slachtgewichten is te zien dat vleesvarkenshouders de afgelopen weken leveringen naar voren hebben gehaald. Dus is het aanbod nu ondanks Pasen nauwelijks te groot voor de capaciteit. Sommige kleinere Duitse slachthuizen bellen zelfs stad en land af om extra varkens.'

Na Pasen

Wat de prijzen na Pasen zullen doen, is volgens Ten Thije spannend. De coronacrisis heeft volgens hem hoe dan ook invloed op de prijzen. 'De room is ervanaf. Eerder werd gesproken over prijzen van 2,30 tot 2,35 euro richting de zomer. Dat kunnen we nu wel vergeten. In plaats daarvan moet er nu wel op de centen worden gelet, want de kosten zijn ook veel hoger. De biggenprijzen liggen nu op de 80 à 90 euro, waar ze in het verleden weleens veel lager lagen. Dus de hogere prijzen zijn ook wel noodzakelijk voor de mesters.'

De biggenhandel verloopt tot nu toe nog steeds goed. De handel richting Polen en Spanje is rustig, maar op de Duitse markt is er voldoende vraag. De Duitse biggennoteringen bleven deze week stabiel.

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer