LTO+noemt+aardappelvoorraad+tikkende+tijdbom
Nieuws
© Haijo Dodde

LTO noemt aardappelvoorraad tikkende tijdbom

Er moet snel duidelijkheid komen over wat er gaat gebeuren met het overschot aan aardappelen, vindt LTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate. 'Pas als er een compensatieregeling is, kunnen we ons bezighouden met het wegwerken van de voorraden.'

Het is een tikkende tijdbom, zegt Ten Cate over de aardappelvoorraden op de Nederlandse akkerbouwbedrijven. 'De eerste kwaliteitsproblemen worden al zichtbaar. Akkerbouwers willen hun product graag afvoeren als dat kan, desnoods als veevoer of voor de vergisting. Maar als ze dat nu doen, weten ze niet of ze nog in aanmerking komen voor een eventuele compensatie.'

Als voorstel voor een compensatie gaat LTO-vakgroep Akkerbouw bij het ministerie van LNV pleiten voor een vergoeding per kilo voor aardappelen die nu nog in de bewaring liggen. 'We denken aan een tegemoetkoming van zo'n 30 tot 40 procent op de gemaakte kosten', vertelt hij. 'De regeling betreft alle consumptieaardappelen zonder rekening te houden met afspraken over de afzet.'

Afvoer snel op gang brengen

Naast LTO-bestuurder is Ten Cate zelf aardappelteler in Zeeland. Hij schetst het dilemma voor hemzelf en voor collega-akkerbouwers die nog aardappelen in bewaring hebben. 'De sector heeft nu behoefte aan duidelijkheid om de afvoer van aardappelen snel op gang te brengen. We kunnen dan een goede bestemming zoeken voor dit overschot en onnodige verspilling van voedsel voorkomen.'

Om de werkelijke omvang van de problematiek vast te kunnen stellen, gaat LTO bij de eigen akkerbouwleden inventariseren hoeveel aardappelen nog niet afgeleverd zijn. Volgens Ten Cate zijn de genoemde volumes nu vooral gebaseerd op aannames en signalen van de aardappelverwerkers.

'Als we een beter beeld hebben van het overschot, kunnen we de financiële schade op de bedrijven nauwkeuriger bepalen. LNV kan dan beoordelen of onze voorgestelde compensatieregeling voor de aardappelsector past binnen de speelruimte van het ministerie.'

Vragenlijst over aardappelvolumes

LTO stuurt op korte termijn een vragenlijst naar ongeveer 1.500 aardappeltelers die nog niet alle aardappelen hebben afgeleverd. De vragen hebben betrekking op het volume fritesaardappelen en tafelaardappelen en verder over de afspraken die zijn gemaakt over de afzet en aflevering van de aardappelen. Het invullen duurt hooguit vijf minuten, verzekert Ten Cate.

Over het overleg tussen LNV en vertegenwoordigers van de aardappelketen, onder aanvoering van BO Akkerbouw, vertelt de LTO-bestuurder dat de gesprekken nog steeds gaande zijn. 'We proeven bij de overheid wel bereidwilligheid om te komen met een regeling. Met onze inventarisatie hopen we het besluitvormingsproces te versnellen.'

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer