SP+boos+om+gebrek+aan+controle+coronavoorschriften
Nieuws
© Bert Hartman

SP boos om gebrek aan controle coronavoorschriften

De SP vindt het onacceptabel dat bij het vervoer van arbeidsmigranten amper controle is op het naleven van de coronavoorschriften. Kamerlid Jasper van Dijk heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken om opheldering gevraagd.

Van Dijk noemt het levensgevaarlijk dat arbeidsmigranten in busjes worden vervoerd waarbij de onderlinge afstand van 1,5 meter niet wordt aangehouden. Hij wijst daarbij op een bericht van de gemeente Westland waarin wordt aangegeven dat de politie en de gemeente geen prioriteit geven aan controle op volle busjes. Het Kamerlid vindt dat economische belangen niet zwaarder mogen wegen dan de veiligheidsvoorschriften.

Op vliegveld Eindhoven komen dagelijks vliegtuigen aan met arbeidsmigranten uit Roemenen en Hongaren. Op basis van berichtgeving in lokale media stelt Van Dijk dat deze mensen ook te dicht op elkaar zitten en dat er geen controle is op het naleven van de coronavoorschriften. Hij wil weten wat de minister hieraan gaat doen en of hij bereid is een veilige vervoerswijze te organiseren, bijvoorbeeld door het plaatsen van schotten in personenbusjes.

• Lees wat er nog meer verscheen over het coronavirus


Toch wordt in andere delen van het land wel degelijk opgetreden tegen het niet naleven van de voorschriften. In Venlo kregen alle inzittenden van een touringcar een bekeuring omdat zij te dicht op elkaar zaten. In de bus zaten 38 mensen, inclusief de chauffeur. Het ging om een groep arbeidsmigranten.

Het uitzendbureau dat de migranten had gehaald, had aanvankelijk twee bussen geregeld. Om onbekende reden stapten de mensen alsnog samen in een bus. Het uitzendbureau heeft gezegd de boetes te betalen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer