Geen export ondanks opschorten Russische sancties

Rusland heeft de sancties op de import van agrarische producten tijdelijk opgeheven. Het betekent niet dat er morgen ook al agrarische producten naar Rusland kunnen, stelt Frans van Dongen, lobbyist van de vleessector bij de EU.

Geen+export+ondanks+opschorten+Russische+sancties
© Archief Marcel Bekken

Het coronavirus zorgt volgens de officiële cijfers nog nauwelijks voor problemen in Rusland. Omdat er door handelsproblemen in de nabije toekomst mogelijk toch problemen kunnen ontstaan, heeft Rusland besloten tot het opheffen van de sancties gedurende een maand vanaf 20 maart.

Slot van importdeur

Van Dongen heeft in Rusland nagevraagd wat het opheffen van de sancties voor consequenties heeft. 'Het tijdelijk opheffen van de sancties is een eerste stap. Ze hebben de deur van het slot gedaan. Pas als er daadwerkelijk tekorten ontstaan, gaat de deur echt open. Dat zal dan heel gericht gaan', zegt hij.

'Stel dat er een tekort aan aardbeien ontstaat, dan openen ze de grens voor bijvoorbeeld de import van aardbeien vanuit Griekenland. Dus voorlopig betekent het niet dat export naar Rusland mogelijk is.'

Administratieve versoepeling

Volgens woordvoerder Tom Hoven van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft Rusland een administratieve versoepeling doorgevoerd. 'Er zijn nu green routes wat bijvoorbeeld betekent dat een kopie van een importcertificaat nu voldoende is in plaats van verplicht het origineel. De tegensancties vanuit Rusland zijn niet opgeheven. RVO.nl volgt de ontwikkelingen in Rusland nauwgezet.'

Bij lezing van het officiële bericht van persbureau Tass lijkt het er overigens op dat de versoepeling vooral nodig is om de import van medische goederen soepeler te laten verlopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer