Vleesexport naar China is booming business

De export van Nederlandse agrarische producten naar China groeit gestaag. Vooral vlees is booming business. De belangstelling in de Volksrepubliek voor Nederlandse zuivel neemt wel af.

Vleesexport+naar+China+is+booming+business
© Fotografie Twan Wiermans

De groei blijkt uit de exportcijfers over de eerste tien maanden van 2019 van het CBS. In die periode exporteerde Nederland voor 468 miljoen euro aan vlees- en vleesproducten naar China.

Tussen 2016 en 2018 daalde de vleesexport naar het land nog van 360 miljoen euro naar 258 miljoen euro.

Varkensvlees

De groei zit vooral in een stijgende vraag naar buitenlands varkensvlees in China. Dat is verklaarbaar door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest die de Chinese varkenshouderij zwaar heeft getroffen. Hierdoor is de binnenlandse varkensvleesproductie vrijwel stilgevallen.

Nederlandse zuivel was enige jaren geleden nog de groeibriljant van de agrarische export naar China. In die handel is flink de klad gekomen nu de Chinese melkveehouderij en zuivelindustrie aan een inhaalslag bezig zijn.

Tussen 2012 en 2017 groeide deze zuivelexport (inclusief eieren) nog van 71 miljoen euro naar 254 miljoen euro. In 2018 daalde dit naar 178 miljoen euro, in de eerste tien maanden van vorig jaar was dit 144 miljoen euro.

Veevoer

Dankzij de groeiende veehouderij is de Chinese honger naar veevoer toegenomen. In 2015 werd er nog voor 17 miljoen euro aan veevoer aan de Chinezen verkocht, tot en met oktober 2019 bedroeg de export hier al 39 miljoen euro.

Ook bij groenten en fruit en granen, van 13 miljoen euro naar 34 miljoen euro, en graanproducten, van 3 miljoen euro naar 11 miljoen euro, stijgt de export naar China.

Volgende week vrijdag maakt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid de totale agrarische exportcijfers over 2019 bekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer