Zuivelondernemingen+hebben+noodplannen+klaarliggen
Nieuws
© Twan Wiermans

Zuivelondernemingen hebben noodplannen klaarliggen

Als er door de coronacrisis problemen ontstaan bij de melkverwerking, dan lossen de leden van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) die zoveel mogelijk samen op. De NZO heeft een aantal noodscenario's op de plank liggen die ervoor moeten zorgen dat het werk door kan gaan.

De Nederlandse zuivelondernemingen hebben de handen ineengeslagen om de zuivelproductie tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk normaal te laten doorgaan. Op dit moment ondervinden de zuivelondernemingen geen problemen bij de verwerking van melk. Zowel het ophalen van melk, de productie als de distributie van zuivelproducten verloopt volgens planning. Elke onderneming heeft de afgelopen weken al maatregelen genomen om de meest kritische bedrijfsonderdelen te laten functioneren.

Zuivelbedrijven helpen elkaar

De coronacrisis valt samen met de seizoensgebonden piek in de aanvoer van melk. Zuivelondernemingen doen hun uiterste best om de winkels ook de komende periode te kunnen bevoorraden. Daarvoor hebben zij gezamenlijk verschillende scenario's uitgewerkt.

De NZO-leden hebben toegezegd elkaar zoveel mogelijk bij te staan. Als de situatie zich mocht voordoen dat een of meerdere ondernemingen de melk niet meer kan ophalen of niet in haar fabrieken kan verwerken, kan een beroep worden gedaan op capaciteit die wellicht nog bij een andere onderneming beschikbaar is.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om het onderscheid tussen verschillende melkstromen tijdelijk op te heffen. Ook op die manier kan er extra verwerkingscapaciteit beschikbaar komen indien noodzakelijk.

Uitzonderlijke omstandigheden

De zuivelondernemingen doen er in de huidige uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van het coronavirus alles aan om de consument van zuivelproducten te voorzien, ook bij een minimale bezetting van de fabrieken. Toch kan er een situatie ontstaan waarin het ophalen van alle melk niet langer vanzelfsprekend is.

Bijvoorbeeld omdat door ziekteverzuim als gevolg van het coronavirus de melkverwerking op grote schaal stagneert. Als dan ook alle alternatieve mogelijkheden voor verwerking zijn benut, kan een tijdelijke vermindering van de melkaanvoer in beeld komen, totdat er weer verwerkingscapaciteit beschikbaar is.

Voor een dergelijk noodscenario zullen de NZO en de primaire belangenorganisaties alle beschikbare mogelijkheden verkennen in overleg met de rijksoverheid en de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer