LTO%3A+%27Stel+Europese+Van%2DBoer%2Dtot%2DBord%2Dstrategie+uit%27
Nieuws
© Johan Wissink

LTO: 'Stel Europese Van-Boer-tot-Bord-strategie uit'

LTO Nederland heeft de Europese Commissie gevraagd de voor deze maand aangekondigde Van-Boer-tot-Bord-strategie uit te stellen. LTO vindt dat er op dit moment andere prioriteiten zijn, zoals de voedselvoorziening in relatie tot het coronavirus.

De uitbraak van het coronavirus heeft een grote impact op de land- en tuinbouwsector, stelt LTO. De focus ligt op dit moment op de continuïteit van de voedselketen en het overeind houden van sectoren waar de afzet is verdampt.

De publicatie van de Van-Boer-tot-Bord-strategie, die deel uitmaakt van de Europese Green Deal, staat nu op de planning voor eind april. Dit is gezien de crisis waar de Europese Unie zich in bevindt, een slecht moment voor nieuwe ambities en de daarmee gepaard gaande nieuwe regelgeving. LTO Nederland heeft Stella Kyriakides, Europees Commissaris van Gezondheid en Voedselveiligheid, daarom om uitstel gevraagd in een brief.

Onzekerheid

'Boeren en tuinders worden hard geraakt door de coronacrisis. De onzekerheid is groot. Onze eerste prioriteit is de voedselvoorziening en het in de benen houden van bedrijven', zegt voorzitter Marc Calon van LTO Nederland. 'Wat we op dit moment van de Europese Commissie nodig hebben, is stabiliteit, zekerheid en ondersteuning van de sector.'

Calon benadrukt dat de Van-Boer-Tot-Bord-strategie van hem niet definitief van tafel hoeft. 'De uiteindelijke Boer-tot-Bord-strategie zal waarschijnlijk kansen en uitdagingen voor de sector bieden. Daar gaan we mee aan de slag, maar dit is simpelweg niet het moment voor nieuwe eisen en ambities.'

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer