Groot+omzetverlies+bij+visueel+mooie+planten
Achtergrond
© William Hoogteyling

Groot omzetverlies bij visueel mooie planten

De coronacrisis veroorzaakt bij kwekers van bomen, vaste planten en zomerbloemen financiële problemen. 'Het meest dramatisch is het bij de visueel aantrekkelijke producten. Daar is het omzetverlies 250 tot 300 miljoen euro', zegt voorzitter Henk Raaijmakers van de LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten.

Van de visueel aantrekkelijke producten, zoals rozen en sierheesters, is zo'n 70 procent bestemd voor de export. 'De export is bijna volledig stilgevallen', aldus Raaijmakers.

'Tuincentra in onder andere België, Frankrijk, Spanje en Italië zijn vanwege het coronavirus gesloten. Er is geen plantverkoop mogelijk. De afzet in Nederland is misschien 25 à 30 procent van het totaal. De vraag is of dat allemaal wordt verkocht', vervolgt Raaijmakers.

De afzet van de visueel aantrekkelijke producten loopt vooral via tuincentra, bouwmarkten en supermarkten. Raaijmakers maakt zich grote zorgen. 'De voorjaarshandel van deze producten is vooral in maart, april en mei. Bij veel telers gaat het om 50 tot 70 procent van de omzet in drie à vier maanden tijd. Als de producten zijn uitgebloeid, zijn ze onverkoopbaar en gaan ze de composthoop op. Dit is een enorme kapitaalvernietiging.'

Visueel mooie producten gaan de composthoop op

Henk Raaijmakers, voorzitter LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten

Financiële problemen

Raaijmakers wijst erop dat de sector zeer gedifferentieerd is en dat de financiële problemen sterk kunnen verschillen. Bij de visueel aantrekkelijke producten en zomerbloemen spelen deze nu. Voor laanbomen verwacht hij vanaf dit najaar problemen en voor fruitbomen en uitgangsmateriaal zijn de gevolgen nog lastig in te schatten.

Bij zomerbloemen noemt de LTO-voorman de pioenrozen als voorbeeld. 'Hierbij gaat het in Nederland normaal om een omzet van zo'n 90 miljoen euro. De oogst vindt plaats tot half juni. De coronamaatregelen zijn voor pioenrozen desastreus als deze langer duren.'


Naar schatting oogsten de telers dit jaar in het worstcasescenario maar 25 tot 30 procent van de pioenrozen, zegt Raaijmakers. 'Dat betekent een omzetverlies van 60 tot 70 miljoen euro. Hopelijk vindt er in de maanden mei en juni nog enig herstel plaats van de omzet, maar dit is nog erg onzeker.'

'Grootste klap in augustus'

Telers van laanbomen hebben een relatief goed najaar en een goede winter gedraaid. Dit voorjaar was de afzet slecht, maar dat is volgens de LTO-vakgroepvoorzitter niet de grootste moeilijkheid. 'Probleem is vooral dat er bijna geen nieuwe bouwprojecten worden afgerond waar nieuwe aanplant nodig is.' De grootste klap voor deze kwekers verwacht Raaijmakers daarom in augustus en de rest van het najaar. 'Het zal grote gevolgen hebben voor de liquiditeit van de bedrijven.'

Telers van bos- en haagplantsoenen zijn vooral afhankelijk van export. 'Het zag er in de voorverwerking in eerste instantie goed uit. Nu zien we dat kopers partijen bos- en haagplantsoen annuleren. Door exportproblemen blijven de al verkochte partijen staan. Dat zorgt voor liquiditeitsproblemen', laat Raaijmakers weten.

Bij de verkoop van uitgangsmateriaal, zoals stek- en plantgoed, zijn er tot nu toe nog weinig annuleringen. Maar zonder zorgen zit de deelsector niet. Raaijmakers: 'Als kwekers met grote partijen blijven zitten, kunnen telers van uitgangsmateriaal de afzet dan wel waarmaken? Daar is nog geen zicht op.'

Fruittelers wachten met kopen van nieuwe aanplant

Bij de afzet van fruitbomen en onderstammen spelen verschillende aspecten een rol: de coronacrisis, fruitprijzen, nachtvorstschade en verkoop naar onder andere Rusland. 'Om verschillende redenen kunnen fruittelers wachten met het kopen van nieuwe aanplant. De markt kan gaan stagneren en het na-ijleffect kan zomaar enkele jaren duren', stelt Raaijmakers.

De kwekers in de sectoren bomen, vaste planten en zomerbloemen krijgen volgens de LTO-vakgroepvoorzitter te maken met een omzetverlies van minimaal 450 tot 500 miljoen euro. Het precieze bedrag is afhankelijk van de duur van de coronacrisis en -maatregelen. 'Elk gebied heeft zijn eigen gewassen. De schade per regio is daardoor niet representatief voor de hele sector', legt Raaijmakers uit.

Veel vast personeel

Op het gebied van arbeid ziet Raaijmakers ook problemen. Als voorbeeld noemt hij boomkwekers die relatief veel vast personeel hebben. 'Zij kunnen door verlies aan omzet en het moeten betalen van salaris liquiditeitsproblemen krijgen. Ze zijn niet geholpen met een paar duizend euro steun. De overheid moet op een goede wijze bijspringen om de grote boomkwekerijsector in de benen te houden.'

De 'Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid' (NOW) zou de bedrijven hiervoor ondersteuning moeten bieden. De regeling is deze week bekendgemaakt, maar het lijkt erop dat deze onvoldoende aansluit op de seizoensmatige afzet van planten en zomerbloemen.

'We hebben kwekers die normaliter in de eerste twee kwartalen wel 70 procent van de jaaromzet realiseren. Het is de vraag of de steunmaatregelen met dat soort aspecten voldoende rekening houdt. Het is voor LTO hard werken om er zo dicht mogelijk bovenop te zitten, om de bedrijven zo goed mogelijk te helpen', besluit Raaijmakers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer