Groenbemester+voorkomt+laag+beton
Nieuws
© Han Reindsen

Groenbemester voorkomt laag beton

Na de natte winter zonder vorst is geploegde grond dit voorjaar zo uitgedroogd dat de bovenlaag bij na op beton lijkt. Niet-geploegde percelen met een groenbemester hebben een betere structuur.

'Door het droge weer is vooral de toplaag nu sterk uitgedroogd. De grond daaronder is vaak nog lang nat. Dat is vooral het geval als geploegd land onbedekt de winter in is gegaan. De vele regen heeft de structuur kapotgeslagen. Geen vorst betekent geen structuurvorming', zegt Derk van Balen van Wageningen University & Research.

In Lelystad ligt een proef met niet-geploegd land met een groenbemester en geploegd land. 'Bij groenbemesters kan de regen via kanaaltjes makkelijker de grond indringen. Daarnaast verdampt een groenbemester vocht. Het land is daardoor niet zo nat als bij geploegde grond', legt Van Balen uit.

Geen winter

Volgens de onderzoeker zijn de gronden dit jaar minder mooi de winter uit gekomen dan in 2019. 'Na eind september is het nauwelijks droog geweest. We hebben geen winter gehad en dat zie je terug.'

Veel telers moeten even wachten omdat de grond onder de bovenste 10 centimeter vaak nog nat is. 'Als je geploegd land intensief gaat bewerken en daarna regenen, kan de grond dichtslaan. Als je de grond grof bewerkt, krijg je kluiten in de toplaag. Een soort knikkerbak.'

Regen

Een oplossing is 5 tot 7 millimeter regen. 'De bovenste 10 centimeter wordt dan nat en valt bij grondbewerking uit elkaar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer