Natte maand februari remt inzet groenbemester

De natte maand februari kan problemen geven met het op tijd verwerken en inwerken van groenbemesters. 'De vuistregel is om vier weken voor het zaaien de groei van de groenbemester stil te zetten, maar volg dat algemene advies niet blind op.'

Natte+maand+februari+remt+inzet+groenbemester
© Han Reindsen

Dat zegt Janjo de Haan van Wageningen University & Research. Hij houdt zich bezig met duurzame ontwikkeling van akkerbouw en groenteteelt met focus op bodem, water en bemesting.

De Haan kwam deze week met het advies om vanggewassen op maisland uiterlijk in de tweede helft van maart onder te werken. Als een vanggewas op tijd wordt ondergewerkt, komt de helft van de opgenomen stikstof beschikbaar voor het volgende gewas.


'Akkerbouwers moeten groenbemesters misschien nog wel iets eerder verwerken. De eerste aardappelen, bieten en/of uien worden vaak eerder gepoot of gezaaid dan mais', zegt de onderzoeker.

136 millimeter

Met gemiddeld over het land 136 millimeter neerslag tegen 55 millimeter normaal valt op tijd inwerken dit jaar niet mee. De natte maand februari had ook gevolgen voor de Groenbemesterdag woensdag bij Proefbedrijf Open Teelten in Vredepeel. Door de zeer natte omstandigheden gingen de demonstraties buiten in afgeslankte vorm door. Een actieve demonstratie met de verschillende machines lukte niet.

Tijdens de dag ging het vooral over de keuzes bij het verwerken en inwerken van groenbemesters voor de start van het nieuwe groeiseizoen. Vragen die daarbij spelen zijn: wanneer, hoe, wel of niet voorbewerken en keuze voor welke machine? Dit in relatie tot organischestofvoorziening, mineralenmanagement en structuur van de bodem.

Enige groeiremming

De Haan: 'Als door de natte weersomstandigheden de groenbemester later in de grond wordt gewerkt, komt de stikstof later beschikbaar. Vooral bij de opkomst en de eerste groeifase kan dat bij het gewas zorgen voor enige groeiremming. Meestal is dat maar een korte periode.'

Ook de zachte winter heeft gevolgen voor het verwerken van de groenbemesters. 'Vorst zet normaal gesproken de groei stil en dat maakt het inwerken makkelijker. Nu hebben de groenbemesters de hele winter kunnen doorgroeien en dat kan het lastiger maken om ze goed in te werken.'

Klepelen

Volgens De Haan kan het geen kwaad om de groenbemester flink te verkleinen waardoor deze beter is onder te werken. 'Voor de bodem is het niet erg om de groenbemester te klepelen. Je moet geen grove stukken groenbemester inkuilen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer