Het+gevecht+om+de+ruimte%2C+daar+gaat+het+echt+om
Commentaar
© Dirk Hol

Het gevecht om de ruimte, daar gaat het echt om

Deze week meldde het AD dat de bekende Nederlandse architect Rem Koolhaas aandacht besteedt aan de boze boeren in het New Yorkse museum Guggenheim. Koolhaas wil met zijn collectie van boze boeren de verwaarlozing van het platteland aan de kaak stellen.

Volgens Koolhaas is het platteland een wormvormig aanhangsel van de stad waar alle aandacht naartoe gaat. De opkomst van populistische politieke partijen is daar een direct gevolg van, zo stelt hij. Voor de ingang van het wereldberoemde museum plaatst hij een grote groene Deutz Fahr-trekker en in het museum onder meer foto's van de boerenprotesten in Nederland.

Koolhaas stelt dat de steden slechts 2 procent van de ruimte op aarde beslaan, maar dat daar wel alle politieke aandacht naartoe gaat. Die aandacht eisten de boeren deze week opnieuw door de weg op te gaan naar Den Haag. Aanleiding was weer de voortgang van het stikstofdossier en de onduidelijkheid over de data waarop het beleid is gebaseerd.

Toch brengt het stikstofdossier vooral de discussie aan de oppervlakte over hoe we Nederland opnieuw willen inrichten op zo'n manier dat het recht doet aan het platteland en het juiste type natuur, en dat het toekomst- en klimaatproof is en iedereen een dak boven zijn hoofd heeft. En bovendien: hoeveel ruimte er is in onze drukke stadstaat voor de land- en tuinbouw? Het gevecht om de ruimte is waar het dus echt om gaat.

En bovendien: hoeveel ruimte is er voor de land- en tuinbouw?

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Daarbij is vooral een duidelijke regie nodig van het kabinet met heldere keuzes en kaders in een nationale Nota Ruimtelijke Ordening. Het vraagstuk is te groot en te belangrijk om het niet centraal op te pakken. Duidelijke regie zal uiteindelijk rust brengen en iedereen de plek geven die hij verdient. Opdat ook het platteland weer maximaal de aandacht en waardering krijgt die het nodig heeft.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer