Akkerbouwers+bouwen+bietenrooier+om+tot+uienzaaimachine
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Akkerbouwers bouwen bietenrooier om tot uienzaaimachine

Akkerbouwers Jeroen van Rulo en Gerko Wieringa uit Midwolda stripten samen een oude suikerbietenrooier van het merk WKM en bouwden die om tot een uienzaaimachine. Woensdag hebben ze de eerste 7 hectare uien gezaaid. In totaal zaaien ze dit jaar 39 hectare.

'Vorig jaar hebben we een andere bietenrooier gekocht waar we ook uien mee rooien. Als je uien op een breedte van 3 meter rooit, wil je ze ook op 3 meter zaaien. Een trekker ombouwen op een spoorbreedte van 3 meter is duur. Daarom hebben we een oude bietenrooier omgebouwd tot werktuigdrager met een spoorbreedte van 3 meter', zegt Van Rulo.

De akkerbouwers zijn de hele winter bezig geweest om de bietenrooier uit 1991 te strippen, de motor na te lopen en de zaaimachine op te bouwen. Voorop zit een verkruimelrol en een paar matten van een aardappelrooier met een balk die het zaaibed glad strijken. Midden onder zit de zaaimachine en achterop een rol die het zaaibed aandrukt.

'Het is een grote machine, maar lichter dan een 140 pk trekker. De hele combinatie is wendbaarder dan een trekker. Als we klaar zijn met zaaien, kunnen we de combinatie in zijn geheel in de werktuigenberging zetten', zegt Van Rulo.

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer