Inzaai+suikerbieten+op+ruim+10%2E000+hectare
Nieuws
© Twan Wiermans

Inzaai suikerbieten op ruim 10.000 hectare

Van het Nederlandse areaal suikerbieten is ruim 10.000 hectare ofwel 12,7 procent ingezaaid.

Suiker Unie meldt dat afgelopen week in alle regio's bieten zijn gezaaid. Noord- en Zuid-Holland, Zeeland en Limburg liggen voor betreft de inzaai voor op de andere teeltregio's. De nachtvorsten van de afgelopen dagen hebben volgens de agrarische dienst van Suiker Unie geen schade gedaan omdat de bieten nog niet boven stonden.

Ondanks de lage temperaturen begint het bietenzaad dat 17 maart is gezaaid, al te kiemen. Op de lichtere gronden en daar waar is geploegd, kon zonder problemen worden gezaaid. De grond liet zich daar goed bewerken. Ook lagergelegen lichte grond wordt met de dag beter bewerkbaar, schrijft Suiker Unie.

Grond hard en kluitig

Op de zwaardere gronden verloopt de zaai nog niet zo vlot. Op verschillende percelen wordt de grond wel bewerkt, maar stellen bietentelers het zaaien uit tot er regen is gevallen. De grond is uitzonderlijk hard en kluitig en droogt snel op. Zelfs na drie keer bewerken is het zaaibed amper geschikt. Voor veel gezaaide percelen zijn de rollen uit de hoek van de schuur gehaald.

Het is een situatie waarbij de kans op vraat door muizen groot is en juist muizen kunnen in korte tijd veel zaadjes opeten, waarschuwt Suiker Unie. Het advies is om op tijd maatregelen te nemen door het aanbieden van alternatief voer.

Verstoven bietenperceel

De sterke noordelijke wind van de afgelopen dagen heeft flink bijgedragen aan het opdrogen van de percelen. Op stuifgevoelige gronden levert dit problemen op. De agrarische dienst van Suiker Unie heeft een eerste melding gekregen over een bietenperceel dat is verstoven en roept op om waar nodig een antistuifdek aan te leggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer