IRS: 'Bietenzaad op juiste wijze bewaren'

Tot de uitzaai moeten telers bietenzaad droog en niet te warm bewaren. Een verkeerde bewaring kan nadelig zijn voor de zaadkwaliteit, waarschuwt het IRS.

IRS%3A+%27Bietenzaad+op+juiste+wijze+bewaren%27
© IRS

Bewaren van bietenzaad in vochtige omstandigheden voor het daadwerkelijk zaaien kan de kiemkracht van het zaad sterk nadelig beïnvloeden. Daarnaast kan het gehalte van de toegevoegde fungiciden en/of insecticiden dalen door verkeerde bewaring.

Het is daarom van belang om bietenzaad bij binnenkomst op een droge bewaarplek te zette. Bij voorkeur in een ruimte die licht wordt verwarmd waardoor er geen hoge luchtvochtigheid heerst.

'Voorkom ook blootstelling aan temperaturen boven 30 graden Celsius. Zet het zaad daarom bijvoorbeeld niet direct naast een verwarmingsradiator of kachel. Houd de pakken zaad zo lang mogelijk gesloten tot aan het moment van zaaien', luidt het advies van het IRS.

Fungicide thiram

Tot aan 2019 werd aan suikerbietenzaad het fungicide thiram toegevoegd ter bescherming van de kiemplant tegen schimmels. De toelating van thiram is beëindigd. Dat betekent dat telers eventueel restzaad met thiram in 2020 niet meer mogen gebruiken.

Bij enkele zaadpartijen in 2019 was het middel thiram al niet meer gebruikt, maar in plaats daarvan het middel Vibrance SB. Dit zaad mogen telers in 2020 wel gebruiken. Of het zaad van vorig jaar thiram bevat, is te vinden op het blauwe etiket op het pak.

Bewaren restzaad

Restzaad kan niet retour worden geleverd, maar is te bewaren tot het volgende seizoen, op voorwaarde dat gebruik wordt gemaakt van een door het IRS aanbevolen bewaarmethode. Gebruik zaad van het vorige seizoen alleen wanneer dit op de aanbevolen wijze is bewaard. De kiemenergie en de werking van de toegevoegde middelen kunnen anders na bewaring onvoldoende zijn.

Door herregistratie van een van de actieve stoffen van Vibrance SB in de Europese Unie is het niet zeker of zaad dat behandeld is met Vibrance SB, in 2021 nog mag worden uitgezaaid. Dit wordt naar verwachting in de loop van 2020 duidelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer