Goedkope+aardappelen+interessant+voor+vleesvee
Nieuws
© Rianne den Balvert

Goedkope aardappelen interessant voor vleesvee

Door de coronacrisis zijn aardappelen ineens weer interessant als voer voor vleesvee. Bij Agrifirm ziet adviseur Toine Heijmans dat de interesse voor het product toeneemt, vanwege de lage kostprijs.

De laatste jaren was er volgens de Agrifirm-adviseur amper interesse voor aardappelen in de vleesveesector. Het kon kostentechnisch niet uit. 'Daarvoor was het voeren van aardappelen eigenlijk best gangbaar. Voor vleesvee is het een nutritioneel goed en smakelijk product.'

Het kan volgens Heijmans gevoerd worden als enkelvoudig product of als vervanging van krachtvoeders. 'In deze tijd is de mais ook krap beschikbaar en kunnen aardappelen dit gewas gedeeltelijk vervangen. Aardappelen zijn uiteraard rijk aan zetmeel.'

Voor veehouders is het een voordeel, maar Heijmans begrijpt heel goed dat het voor akkerbouwers juist heel zuur is. Doordat de horeca is gesloten, is er veel minder vraag naar fritesaardappelen. 'Zij zien dat hun product nu enorm wordt afgewaardeerd. De aardappelen worden verkocht voor gemiddeld tussen de 2 en 3 cent per kilo product, afhankelijk van onder meer de hoeveelheid die besteld wordt'

Aardappelen malen

Aardappelen zijn voor alle typen vleesvee geschikt en ook voor melkveehouders kan het interessant zijn. Heijmans: 'Voor jongvee is het goed om de aardappelen te malen, voor de jonge dieren zijn ze soms te groot. Dat kan leiden tot verstikking. Varkens kunnen ook aardappelen in het rantsoen krijgen, maar dan moeten ze eerst gekookt worden. Vroeger gebeurde dat wel veel. Maar dat is een stuk bewerkelijker.' Stieren vreten ongeveer 8 à 10 kilogram aardappelen per dag, rosé-vleeskalveren ruim vijf kilo.


De Agrifirm-adviseur werkt noodgedwongen ook veel vanuit huis en is voor zijn klanten druk aan rekenen. 'Er is echt een toenemend aantal vleesveehouders dat nu overschakelt op aardappels. Juist nu is het belangrijk om goed naar de kosten van je bedrijf te kijken. Dat doen vleesveehouders altijd wel, maar in deze onzekere tijd verdienen de kosten extra aandacht. Maar dan moet je dus wel even rekenen hoe je bijvoorbeeld uitkomt met de eiwitten.'

Weer

 • Maandag
  15° / 14°
  60 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  20 %
 • Woensdag
  19° / 13°
  20 %
Meer weer