Fritesindustrie+zoekt+oplossingen+voor+crisissituatie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Fritesindustrie zoekt oplossingen voor crisissituatie

Het is de inzet van de leden van Vavi (Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie) om ervoor te zorgen dat de aardappelen van oogst 2019 een zo goed mogelijke bestemming krijgen.

Fritesfabrikanten zullen proberen zoveel mogelijk grondstof alsnog te verwerken, verklaart secretaris-generaal Hylke Brunt van Vavi. 'Waar mogelijk worden diepgevroren aardappelproducten opgeslagen in vriesruimten. We zien wel dat de opslagcapaciteit in vlot tempo volloopt.'

De productielijnen bij fritesproducenten worden nu snel afgeschaald en zijn in sommige gevallen al helemaal stilgelegd, vertelt Brunt. Er zijn volgens hem op dit moment ook fabrikanten die meer fritesaardappelen voor de productie van onder meer aardappelvlokken gebruiken.

80 procent omzetvolume valt weg

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus zorgt voor de Nederlandse fritesindustrie voor een crisissituatie, stelt Brunt. 'Voor de afzet van frites zijn onze leden sterk afhankelijk van de fastfoodketens en de horeca. Dat zijn juist de afzetkanalen die sterk getroffen worden door de lockdown in veel landen. We schatten in dat 80 procent van het omzetvolume nu wegvalt.'

Naast het bufferen door opslag van diepgevroren producten, vragen diverse fritesfabrikanten nu aan hun contracttelers om de aardappelen van oogst 2019 langer te bewaren. Daarbij wordt volgens Brunt wel kritisch gekeken of de kwaliteit van de aardappelen daarvoor geschikt is.


Verder heeft Vavi samen met andere ketenpartners via BO Akkerbouw het verzoek neergelegd bij het ministerie van LNV om 1 miljoen ton fritesaardappelen uit de markt te nemen. Brunt rekent voor dat van de totale Nederlandse aardappelproductie van 4 miljoen ton nu nog ongeveer 1,5 miljoen ton beschikbaar is.

Schone lei voor nieuw seizoen

'We gaan ervan uit dat we dit seizoen nog grofweg 500.000 ton aardappelen kunnen wegwerken. Het zou een heel goede maatregel zijn om een oplossing te vinden voor het overschot aan aardappelen. Dan kunnen we vanaf de zomer met een schone lei beginnen aan het nieuwe seizoen. De achterstand in de afzet van frites is toch niet meer in te halen en verder is het afwachten hoe de vraag zich herstelt als de crisis achter de rug is.'

Vavi gaat ervoor pleiten bij het ministerie van LNV om in de Europese Unie aan te sturen op maatregelen die aansluiten op de gemeenschappelijke marktordening. 'Deze verordening biedt ruimte om in uitzonderlijke situaties op de markt in te grijpen. LNV kan daarvoor in Brussel het initiatief nemen voor de aardappelketen', stelt Brunt.

Over de gevolgen van de coronacrisis voor de wat langere termijn wil Brunt niet al te veel speculeren. 'Dat is koffiedik kijken. Natuurlijk hopen we dat de fabrieken volgend jaar weer normale volumes kunnen draaien. Positief is in elk geval dat in delen van de wereld waar corona op z'n retour is, zoals in Azië, alweer vraag naar frites ontstaat.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer