Aangebroken+Grolsch%2Dbier+gaat+naar+boeren
Nieuws
© denhaagfm.nl

Aangebroken Grolsch-bier gaat naar boeren

Handelsbedrijf Van Triest Veevoeders koopt restpartijen aangebroken Grolsch-bier op en verkoopt het door aan boeren. Op varkensbedrijven wordt het bier gemengd met andere ingrediënten en aan de dieren gevoerd.

Door het coronavirus ligt de horeca stil. Grolsch haalt al het aangebroken bier terug naar de brouwerij, voordat het over datum raakt, schrijft RTLZ. 'Om de kwaliteit te waarborgen, kunnen we het niet opnieuw bottelen', zegt woordvoerder Koert van 't Hof van Grolsch. 'Dus halen we het bier terug en wordt er veevoer van gemaakt.'

Handelsbedrijf Van Triest Veevoeders koopt het bier op en verkoopt het weer door aan varkenshouders. 'Boeren hebben in hun voerkeuken tanks en silo's waar allerlei restpartijen in zijn opgeslagen', vertelt directeur Hein van Triest. 'Een tank met aardappelschillen, een met resten van suikerbiet en een met de resten van mais.'

Dronken

In de voerkeuken op het varkensbedrijf wordt het bier samen met andere ingredienten gemixt. Het wordt een brij van aardappelschillen, reststromen van melkverwerking, mais, suikerbiet en bierbostel. Volgens Van Triest wordt er maar een klein deel bier toegevoegd. 'Anders worden de varkens dronken.'

De directeur van het handelsbedrijf vindt het bedroevend dat er nu, door de uitbraak van het coronavirus, veel goed bier weggaat als veevoer. 'We halen ook restbier op na het muziekfestival Zwarte Cross bijvoorbeeld, maar het is nog nooit in zulke grote hoeveelheden gebeurd. Maar gelukkig kan het nog weg als veevoer en wordt het niet vernietigd.'

Door resten van de levensmiddelenindustrie aan het vee te voeren, ruimen de Nederlandse boeren jaarlijks ruim 5,5 miljoen ton restafval op, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie OPNV. Het meeste restafval komt uit de graan- en aardappelindustrie en gaat vooral naar de varkenshouderij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 3°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer