Wat is de werkelijke agenda van D66?

Komende week wordt weer een belangrijke week in de nu al bijna tien maanden durende stikstofcrisis die Nederland in zijn greep houdt en waardoor geen vergunning kan worden afgegeven. De conclusie van het onderzoek van het Mesdagfonds wordt donderdag gepresenteerd. Zelden waren de verwachtingen voor de uitkomst van een onderzoek zo hoog gespannen als nu.

Wat+is+de+werkelijke+agenda+van+D66%3F
© Dirk Hol

De onderzoekers weten vooraf zoveel publiciteit te generen dat het succes al geclaimd is. Naar verwachting zal de uitkomst zijn dat de stikstofdepositie afkomstig van de landbouw lager is dan de 46 procent die door het RIVM is gesteld. Ook zal het verplaatsen of uitkopen van veehouderijbedrijven nabij Natura 2000-gebieden niet een bewezen verlaging van de depositie geven.

Om maximaal aandacht te vragen voor de uitkomst van het onderzoek wordt daags ervoor gedemonstreerd in Den Haag, opdat de druk op de politiek niet verslapt.

De vraag is of het kabinet zich gelegen laat liggen aan de uitkomsten van het onderzoek. Premier Mark Rutte heeft al op voorhand aangegeven het ingezette stikstofbeleid niet meer overhoop te willen halen. Ook niet als zou blijken dat de landbouw minder dan 46 procent uitstoot, zoals het RIVM tot nu toe stelt. En ook niet als het twijfelachtig is of het weghalen van veehouderijen nabij Natura 2000 wel een bewezen effect heeft op de stikstofdepositie. Rutte stelt immers steeds dat de uitkoop vrijwillig is en slechts een van de oplossingen.

Laat het kabinet zich gelegen liggen aan het onderzoek?

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Opmerkelijk was overigens wel de uitspraak van D66-minister Stientje van Veldhoven (Wonen en Milieu) onlangs op BNR Nieuwsradio. Zij stelde dat met de uitkoop van boeren extra ruimte kan komen voor woningen en infrastructurele projecten op boerengrond. Terwijl haar partijgenoot Tjeerd de Groot van meet af aan zegt dat een drastische sanering nodig is om een transitie naar kringlooplandbouw te kunnen maken en de natuur te versterken. Dit lijkt niet te rijmen met elkaar en roept de vraag op wat nu de werkelijke agenda is van D66 in dit kabinet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer