Raad+van+State%3A+stalderen+geen+optie+voor+nertsenhouders
Nieuws
© Herman van Dinther

Raad van State: stalderen geen optie voor nertsenhouders

De provincie Noord-Brabant mag stalopstanden van nerstenhouders uitsluiten bij het stalderen, zo luidt het oordeel van de Raad van State.

Nertsen zijn door de provincie Noord Brabant buiten de staldering gehouden en er was, sinds de inwerkingtreding van deze regels in 2017, nog geen duidelijke uitspraak over gekomen of dat eigenlijk wel mag.

Al eerder was door andere uitspraken over stalderen duidelijk geworden dat de hoogste rechter de stalderingsmaatregel an sich accepteert. Maar over de uitsluiting van nertsenhouders had Vrouwe Justitia zich dus nog niet gebogen.

ZLTO wijst op het feit dat de overheid, bij het vaststellen van het fokverbod voor pelsdieren, aangaf dat bedrijven gemakkelijk om konden schakelen naar intensieve veehouderij. Maar door de stalderingssregels in Brabant is dat heel moeilijk, zo niet onmogelijk geworden. Daarom wilde ZLTO hiertegen procederen. Ook andere provinciale regels zoals geur maken omschakelen overigens moeilijk.

Door de stalderingssregels is omschakelen bijna onmogelijk geworden

Deurne

Omdat ZLTO dat zelf niet kan doen, is er voor gekozen om de stalderingsmaatregel aan te vechten via een bezwaar op het bestemmingsplan buitengebied ,en wel dat van de gemeente Deurne. ZLTO Deurne heeft die handschoen opgepakt. Tevergeefs, zo blijkt nu. De Raad van State vindt dat de provincie nertsenhouders buiten de stalderingsmaatregelen mag houden.

'Teleurstellend', reageert Herman Litjens van ZLTO. 'We hadden graag gezien dat de provincie Noord-Brabant de pelsdierhouderij alsnog zou moeten toelaten, zodat nertsenhouders bij de gedwongen sluiting van hun bedrijven in 2024 hun locatie tot meer waarde kunnen brengen. Ze hebben veel vierkante meters die ze als staldering kunnen inbrengen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer