Raad van State schiet bezwaren tegen Brabantse staldering af

Brabants gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling) is 'blij met deze belangrijke juridische uitspraak van de Raad van State over staldering'. Die schoot woensdag de bezwaren ertegen af.

Raad+van+State+schiet+bezwaren+tegen+Brabantse+staldering+af
© familie verhoeven

De raad verwierp woensdag het beroep tegen het toepassen van staldering in een bestemmingsplan buitengebied van gemeente Oirschot. 'Hoewel er nog andere gerechtelijke procedures lopen, geeft dit vertrouwen dat we op de goede weg zijn om de leefomgeving voor Brabanders te verbeteren en de veehouderij te verduurzamen', reageert Spierings op de uitspraak.

• Lees ook: Brabantse stalderingseis geen reden voor weigeren vergunning

Dit is de eerste juridische toets door de Raad van State van dit nieuwe instrument van provincie Noord-Brabant, geeft Spierings aan. De Raad van State oordeelde dat het toepassen van staldering past binnen de wettelijke kaders en voldoende gemotiveerd is.

Onevenredig

In reactie op het ingediende beroep zegt de Raad van State dat met staldering een ruimtelijk belang gediend is waar aantoonbaar noodzaak voor bestaat. Ook is in het beroep niet aannemelijk gemaakt dat boeren onevenredig worden bezwaard door de staldering.

Staldering is een regel van provincie Noord-Brabant die voorschrijft dat voor iedere 100 vierkante meter staluitbreiding in hetzelfde gebied 110 vierkante aan andere stallen moet worden afgebroken. De provincie wil hiermee een verdere concentratie van vee in delen van Noord-Brabant tegengaan en voorkomen dat de leegstand in de agrarische sector nog verder toeneemt. Staldering maakt deel uit van een breed pakket aan maatregelen, waartoe de provincie in juli 2017 heeft besloten, die de veehouderij versneld moet verduurzamen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer