Brabant steunt verbetering dierenwelzijn financieel

Provincie Noord-Brabant gaat veehouders financieel steunen die hun stal uitbreiden ten behoeve van een dierenwelzijnskeurmerk. ZLTO spreekt van een druppel op een gloeiende plaat.

Brabant+steunt+verbetering+dierenwelzijn+financieel
© Pixabay

De 1 miljoen euro subsidie geldt voor die gebieden waar veel vee wordt gehouden: Oost- en Midden-Brabant. Met dat bedrag wil Brabant juist in die gebieden de drempel verlagen voor veehouders om te investeren in dierenwelzijn. In de genoemde gebieden gelden sinds 2017 stevige regels voor veehouders die willen uitbreiden, zoals de staldering.

• Lees ook: Stalderingsregeling belemmert dierenwelzijn

ZLTO constateert dat de Brabantse stalderingsregeling pluimveehouders echter belemmert om te kiezen voor nog meer ruimte voor hun kippen. Die boeren kunnen daardoor niet voldoen aan de toenemende vraag van supermarkten naar eieren met het Beter Leven-keurmerk. Het nu beschikbaargestelde geld lost dat probleem niet op.

Staldering

De provincie wil met staldering een verdere concentratie van vee in delen van Brabant tegengaan en voorkomen dat de leegstand in de agrarische sector nog verder toeneemt. De pluimveehouders willen hun kippen juist graag nog meer ruimte geven om te scharrelen en investeren in het welzijn van hun dieren.

Maar de regels van provincie Noord-Brabant maken dat vrijwel onmogelijk. Bovendien zijn de kosten zo hoog dat de boeren deze investering vaak niet kunnen doen, benadrukt ZLTO. Bij het houden van dieren onder dierenwelzijnskeurmerk is er volgens gedeputeerde Anne-Marie Spierings meer stalruimte per dier beschikbaar. Dat zou in combinatie met staldering tot een lagere veedichtheid in die gebieden leiden. Om de keuze voor meer dierenwelzijn te stimuleren, heeft ze daarom een subsidie ingesteld.

Groeiende aandacht

De verwachting is dat de komende jaren enkele tientallen veehouders overschakelen naar een dierenwelzijnskeurmerk, geeft Spierings aan. Een van de bekendste keurmerken voor dierenwelzijn is het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Ongeveer een op de drie Beter Leven Keurmerken in Nederland is afgegeven aan veehouders in Noord-Brabant.

• Lees ook: Brabantse varkenshouder gaat voor hogere segment

'Brabantse veehouders behoren tot de pioniers in allerlei markten', stelt de gedeputeerde. 'Met de groeiende aandacht voor dierenwelzijn onder consumenten, wil ik Brabantse veehouders steunen om daarin te investeren. Bijkomend voordeel is dat zo tientallen reguliere stallen vervangen kunnen worden door stallen met meer ruimte voor de dieren.'

Dierenbescherming

Directeur Co'tje Admiraal van de Dierenbescherming begrijpt dat provincie Brabant uitbreidingsregels voor veestapels hanteert. 'Maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat dit ten koste van het dierenwelzijn gaat. Het is dan ook positief dat de provincie veehouders die aan het Beter Leven keurmerk (willen) meedoen een tegemoetkoming geeft in de kosten van staldering. Deze veehouders geven hun dieren immers meer leefruimte en houden per saldo dus minder dieren. Een mooi voorbeeld van het integraal benaderen van verduurzaming.'

Een belangrijke voorwaarde van de subsidie is dat de veehouder minimaal vijftien jaar moet voldoen aan het desbetreffende dierenwelzijnskeurmerk. De subsidie bedraagt maximaal 30 euro per vierkante meter staluitbreiding als de vergroting van de stallen niet gepaard gaat met meer vee.

Grotere stallen

Voor grotere stallen met meer vee bedraagt de subsidie maximaal 20 euro per vierkante meter. Met de 1 miljoen euro subsidie verwacht de provincie twintig tot vijftig veehouders te steunen met het omschakelen naar een dierenwelzijnskeurmerk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer