'Opbrengst was in loop van zomer steeds slechter'

Op het melkveebedrijf van Manfred Keuper in De Heurne, in de Achterhoek, bleef de groei van het gras vanaf het voorjaar achter. In de zomer stopte de groei helemaal.

%27Opbrengst+was+in+loop+van+zomer+steeds+slechter%27
© Hans Prinsen

'Het begon dit jaar wat te droog', zegt Keuper. 'Toch was de eerste snede nog goed. Bij de tweede snede werd de opbrengst duidelijk minder. Daarna wilde lange tijd niets meer groeien. Ik denk dat we uiteindelijk maar de helft hebben geoogst van normaal. Je moet onder deze omstandigheden voer bijkopen. Dat heb ik gelukkig op tijd gedaan.'


De kwaliteit van het gras was goed bij de eerste snede. 'De voederwaarde was hoog. De opbrengst is dit jaar gewoon het probleem. De mais brengt ook minder op, maar doordat ik die heb beregend, is de opbrengst daarvan nog vrij goed. Dat onze percelen redelijk zijn, ligt eraan dat die op scheurgrond liggen. Bij buren zie ik dat de percelen soms slecht zijn', vertelt de melkveehouder.

'Het grasland beregenen is voor ons geen optie. In het verleden deden we dat wel, maar het is lastig te bepalen of het uit kan. De mat gaat ervan achteruit.' De ondernemer heeft onvoldoende beregeningscapaciteit om het gras erbij te doen.

Ik denk dat we uiteindelijk maar de helft hebben geoogst van normaal

Manfred Keuper, melkveehouder in De Heurne

Herstel

Keuper zaaide het gras door. Sinds enkele weken valt er weer regen en hij hoopt dat de grasmat herstelt. Het melkvee staat weer op stal. Alleen het jongvee loopt nog buiten. Met genoeg neerslag en goede temperaturen kan het gras in de herfst opknappen. De eerste keer maaien was niet voor de voeropbrengst, maar om de zaak op gang te brengen. 'Het wordt weer een beetje groener', zegt Keuper.


In Twente en de Achterhoek hield de droogte lang aan. Het jaar begon droger dan in 2018 en de hitte zorgde voor extra verdamping. Om de bodemwatervoorraad aan te vullen, is nog veel meer neerslag nodig.

Grasproductie is onvoldoende
Manfred Keuper heeft een melkveebedrijf in De Heurne, gemeente Aalten. Het bedrijf telt 88 melkkoeien en wat jongvee. Keuper had onvoldoende gras om te beweiden en onvoldoende om genoeg graskuil voor de koeien in de winter te maken. Het bedrijf kocht tijdig mais bij voor het winterseizoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer