Dierenartsen+pleiten+voor+vaccinatie+koeien+tegen+longworm
Nieuws
© Pim Mul

Dierenartsen pleiten voor vaccinatie koeien tegen longworm

Steeds minder jongvee wordt tegen longworm gevaccineerd, zeggen de dierenartsen van de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) in Harmelen. 'Pas als dieren hoesten, grijpen veehouders in. En dan ben je te laat.'

Melkveehouder Maarten Vergeer uit Zegveld laat de pinken vaccineren tegen longworm. Zijn dierenarts Anton Verleun dient het vaccin met kleine verzwakte longwormlarven toe via de bek. Na vier weken volgt een tweede vaccinatie.


ULP is pleitbezorger van longwormvaccinatie. De praktijk ziet steeds vaker oudere koeien met klachten; hoesten en een verminderde melkgift, het herinfectiesyndroom.

Percelen infecteren

ULP-dierenarts Joost Segeren: 'Veel boeren laten hun jongvee niet meer vaccineren. De dieren zijn onbeschermd en scheiden als vaars een hoge mate van longwormbesmetting uit. Percelen worden zwaar geïnfecteerd en ook oudere koeien raken dan herbesmet, ondanks eerder opgebouwde immuniteit.'

Pas als het jongvee begint te hoesten, wordt er ontwormd of schakelen melkveehouders de dierenarts in. 'Maar dan is er al longschade en dat herstelt niet meer.'

Levenslange immuniteitsopbouw

Vergeer is mooi op tijd met vaccineren. De dieren moeten hun eerste behandeling minstens zes weken voor het weiden krijgen. Eenmaal buiten moet de melkveehouder het jongvee de eerste paar weken achter de melkkoeien aan weiden of samen met droge koeien. Een lichte besmetting is noodzakelijk voor levenslange immuniteitsopbouw.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer