Zes weken voor weidegang vaccineren tegen wormen

Om runderen te beschermen tegen longworm, kunnen ze zes weken voordat ze voor het eerst naar buiten gaan, preventief worden gevaccineerd. 'Begin dus op tijd', aldus de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Zes+weken+voor+weidegang+vaccineren+tegen+wormen
© Twan Wiermans

Om schade door longworm bij rundvee te voorkomen, is het volgens de GD belangrijk om voorafgaand aan het weideseizoen een plan te maken. Veehouders die willen vaccineren, doen dat ter preventie tweemaal bij de dieren die voor het eerst naar buiten gaan: zes weken voor weiden en twee weken voor weiden.

Planning is belangrijk. Veehouders dienen ervoor te zorgen dat de dieren twee weken na de tweede vaccinatie voor het eerst naar buiten gaan om een longworminfectie op te doen. Het opdoen van een infectie is van belang voor voldoende werking van de vaccinatie. 'Begin dus op tijd', adviseert de GD op haar website.

Afhankelijk van wanneer de dieren naar buiten gaan, is eind februari tot begin maart de beste periode.

Wormsleutel

Bij het opstellen van een beweidingsplan en om te controleren welke diagnostiek of behandeling van worminfecties op uw bedrijf zinvol is, kunnen veehouders de wormsleutel gebruiken.

Bij dit instrument vult de veehouder gegevens in van zijn bedrijf waarna de wormsleutel advies geeft over het beste moment om diagnostiek en eventueel een behandeling tegen wormen in te zetten bij jongvee dat dit jaar voor het eerst wordt geweid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer