Lepto-vaccin helpt bij vruchtbaarheidsprobleem

Al langere tijd kampten de varkens van Koen Schutte op het bedrijf in het Noord-Duitse Moorweg met kwakkelende vruchtbaarheidsresultaten. Verschillende leptospirosestammen bleken rond te waren op het bedrijf.

Lepto%2Dvaccin+helpt+bij+vruchtbaarheidsprobleem
© Eigen foto

De ene keer waren de resultaten goed, de andere keer vielen ze tegen. Dat wil zeggen: de zeugen werden slecht drachtig. Het drachtpercentage zakte tot onder de 80 procent en soms zelfs naar bijna 70 procent. Daarnaast waren er nogal wat zeugen met kleine tomen.

Omdat de van oorsprong Nederlandse Schutte met een vijfwekensysteem werkt, zijn slechte drachtresultaten erg lastig. 'De kraamstal ligt dan niet vol en ik heb niet genoeg biggen om de twee gepachte vleesvarkensstallen vol te houden. Daarom dekte ik altijd vrij veel extra zeugen aan.' Uit bloedonderzoek bleek dat er verschillende leptospirosestammen aanwezig waren.

Nieuw vaccin

Schutte zette het nieuwe vaccin tegen leptospirose in toen vaccineren tegen leptospirose mogelijk werd in Duitsland, in 2018. 'Ik vaccineerde de zeugen toch al tegen parvo en vlekziekte. Het was een kleine moeite om over te gaan naar het nieuwe vaccin dat werkt tegen alle drie de ziekteverwekkers.'

Die strategie pakte goed uit. De vruchtbaarheid is een stuk beter geworden. Daarbij speelde ook mee dat Schutte een medewerker aannam. Zo kwam er meer structuur in de werkzaamheden en zaken als consequent schoonmaken.


'Ik dek geen extra zeugen meer aan. Het drachtpercentage was bij de laatste keer scannen ruim 90 procent. En ik heb geen zeugen meer die heel kleine tomen werpen. De ondergrens is opgeschoven naar minimaal elf biggen per worp. Het is nu gemakkelijker om ervoor te zorgen dat de kraamstal en vleesvarkensstallen vol liggen.'

Niet alleen de vruchtbaarheid, maar de hele gezondheidssituatie op het bedrijf is erop vooruitgegaan. En het antibioticagebruik is flink gedaald, omdat Schutte dit niet meer nodig heeft om de leptospirose te onderdrukken. 'Dat past goed bij mijn streven om zo min mogelijk antibiotica te gebruiken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer