In+ovo+is+op+weg+naar+nieuwe+standaard+kuikens+enten
Achtergrond
© Niek Stam

In ovo is op weg naar nieuwe standaard kuikens enten

In ovo enten is bezig aan een opmars. In de ons omringende landen is het al een begrip en ook in Nederland wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan. Meest recent is een proef van ABZ Diervoeding die bij een grondstal en een patiostal met drie koppels vleeskuikens de proef op de som nam. De kosten blijven een uitdaging.

Hans Wagenaars, key accountmanager vleespluimvee van ABZ Diervoeding, is enthousiast over in ovo enten: 'We zagen direct effect, omdat je een belangrijk stressmoment wegneemt voor de vleeskuikens.'

De kuikens kregen al voor uitkomst een bescherming mee tegen Marek, NCD en Gumboro. In plaats van drie entingen in de stal werd er al in het ei een cocktail geïnjecteerd. Zo zijn de kuikens vanaf de eerste dag beschermd. De resultaten zijn vrijwel meteen zichtbaar.

Grote verschillen

'We zagen echt grote verschillen. Het CO2-gehalte in de stal loopt veel sneller op. Het kuiken heeft minder energie nodig om uit te komen, doordat er meer zuurstof in de luchtkamer komt na de enting. Je hebt dus eigenlijk direct een actiever en beter kuiken', zegt Wagenaar.

Als de resultaten zoveel beter zijn, dan moet je het probleem van de kosten toch binnen de keten kunnen oplossen

Hans Wagenaars, key accountmanager vleespluimvee van ABZ Diervoeding

Ook de voerdip rondom de derde en vierde week blijft achterwege. Bovendien werd tijdens het onderzoek een betere voederconversie waargenomen, verloopt de groei beter en was er minder afkeur bij de slachterij.

Voordelen

Volgens Wagenaars zijn de voordelen dan ook groot. 'De kuikens hebben zichtbaar minder stress. Normaal krijgen ze tijdens de ronde drie tot vier keer een stressmoment door een enting en reageren daarop. Dat voorkom je.'

Een nadeel aan in ovo enten is dat de kosten hoger zijn dan een reguliere enting. Voor een in ovo geënt kuiken ongeveer 6 cent hoger dan voor een regulier, nog niet geënt kuiken, schat Wagenaars. Een enting in de stal kost volgens de specialist 2 tot 3 cent. 'Maar dan moet je natuurlijk nog wel zelf voor de enting zorgen via het drinkwater of via verneveling. Dat kost uiteraard ook tijd en geld.'

Rendement

Tijdens de proef van ABZ Diervoeding werd nadrukkelijk gekeken naar het rendement. Een voorzichtige aanname is dat de betere technische resultaten een paar cent voordeel opleveren. 'Maar dat is nog maar bij drie koppels. Ik zou ook willen weten wat het jaarrond voor effect heeft. Wat gebeurt er als het buiten 40 graden Celsius is? Maar de voorzichtige schattig is dat het netto nu wel duurder is geweest.'

Volgens Wagenaars wegen de voordelen nog altijd op tegen dit nadeel en ziet hij een veelbelovende toekomst voor in ovo enten. 'Ik zie geen andere nadelen dan de kosten. En als de resultaten zoveel beter zijn, dan moet je het probleem van de kosten toch binnen de keten kunnen oplossen. Als ik pluimveehouder was, zou ik het wel weten.'

Omstandigheden

Ton Geuns van kuikenbroederij Moonen & Wagemans Kuikenbroeders in Nederweert is wat genuanceerder over de resultaten. Het zijn volgens hem vooral de omstandigheden die in ovo enten al dan niet aantrekkelijk maken.

'In een patiostal waar sprayentingen lastig zijn toe te passen of stallen waar de ziektedruk anderszins hoger zijn, is in ovo enten een uitkomst. Maar iemand die probleemloos mest, heeft minder voordeel.'

Uniformiteit

Grote voordelen zitten volgens Geuns vooral in de uniformiteit en kwaliteit. Nadelen ziet hij ook. 'Je prikt natuurlijk in elk broedei en dat brengt risico's met zich mee. Het betekent voor ons extra hygiënemaatregelen, extra werk en extra risico's.'

Toch is de ondernemer ervan overtuigd dat in ovo enten binnen een aantal jaren de standaard wordt. 'Overal om ons heen zie je dat in ovo enten langzamerhand de overhand neemt. De grote pluimvee-integraties in het buitenland hebben dit samen goed opgepakt.'

Entapparaat

Voor zijn broerderij schafte Geuns een compact in ovo entapparaat aan om te kunnen voldoen aan de wensen van de markt en om ervaring op te doen. Maar hij verwacht dat dit apparaat binnen afzienbare tijd wordt vervangen door een machine met grotere capaciteit.

'De pluspunten zijn er beslist, zeker als de resultaten op het mestbedrijf onder druk staan. Maar het zou jammer zijn als het straks van bovenaf wordt opgelegd en de kosten alleen onder in de keten terechtkomen', betoogt Geuns. 'De extra kwaliteit die er zo kan worden geleverd, wil ik graag beloond zien. De hogere kosten moeten gewoon door de hele keten worden gedragen.'

Bij in ovo enten wordt de entstof al in het ei geïnjecteerd.
Bij in ovo enten wordt de entstof al in het ei geïnjecteerd. © Ceva

Geen wondermiddel, wel meer zekerheid
'Zie het als een verzekering', zegt Joost Hogenkamp, accountmanager Poultry van Ceva diergezondheid, wereldwijd een belangrijk leverancier van in ovo techniek en entstoffen. De technische resultaten staan volgens Hogenkamp niet ter discussie. Een betere kwaliteit, minder stress en een betere bescherming zijn op basis van onderzoek al aangetoond. Toch is in ovo enten geen wondermiddel. 'De omstandigheden zijn op elk bedrijf verschillend en elke stal heeft te maken met zijn eigen klimaatinvloeden en ziektedruk.' De hogere investering per kuiken wordt dus niet vanzelfsprekend terugverdiend. De belangrijkste winst zit volgens Hogenkamp vooral in de betere dekking. 'De keuze is eenvoudig: kies je voor meer zekerheid en voorspelbaarheid?' Bij regulier enten wordt uitgegaan van een bescherming van rond de 70 procent. Dit wordt veroorzaakt doordat het niet zeker is te stellen dat alle kuikens de entstof tot zich nemen en dat er wordt uitgegaan van een gemiddelde entdatum. 'Dat betekent dat je dus voor een deel van de kuikens te vroeg en voor een deel juist te laat bent. Het in ovo vaccin dat we gebruiken, komt pas vrij als de maternale immuniteit – de ouderlijke bescherming – weg is. Het werkt dus altijd.' In ovo resulteert dan ook mede daardoor in een bescherming van vrijwel 100 procent. En daar zit de winst. 'Voor de hele keten is dat een belangrijk speerpunt. De kwaliteit wordt voor iedereen inzichtelijker en beter beheersbaar. Van broederij tot slachterij', zegt Hogenkamp.

Weer

  • Donderdag
    6° / 4°
    60 %
  • Vrijdag
    6° / 3°
    70 %
  • Zaterdag
    5° / 1°
    20 %
Meer weer