FloraHolland stelt aanvoerlimiet in voor bloemen en planten

Veilingcoöperatie Royal FloraHolland verzoekt kwekers met klem tijdelijk minder producten aan te voeren. De noodmaatregel geldt om de massale doordraai als gevolg van de coronacrisis het hoofd te bieden.

Voor bloemen hanteert de veiling dinsdag een maximumpercentage van 30 procent aanvoer van het aantal bloemen ten opzichte van vorige week dinsdag 10 maart. Voor kamerplanten is dit 50 procent en voor tuinplanten 75 procent.

Boven deze percentages worden de producten niet geveild. Bovendien mag geen A2- en B-kwaliteit meer aangeleverd worden van bloemen én planten. Daarnaast worden producten niet meer overgeveild.


Van dag tot dag

Deze aanvoer regulerende noodmaatregelen worden van dag tot dag bekeken op basis van de informatie die het bedrijf actueel heeft, zegt woordvoerder Michel van Schie van FloraHolland. 'Afgelopen vrijdag 13 maart is 20 procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren.'

De komende dagen zal per dag worden beoordeeld welke maatregelen noodzakelijk zijn ten aanzien van de aanvoer

Steven van Schilfgaarde, algemeen directeur Royal FloraHolland

Maandagochtend ligt dit historisch hoge percentage doordraai bij bloemen met bijna 50 procent nog een stuk hoger. Bij planten was dat meer dan 30 procent. Dit terwijl de aanvoer vandaag al 25 procent lager is dan normaal.

Moederdag

De afgelopen twee weken lagen de prijzen al tot 50 procent lager dan normaal. De verwachtingen voor de komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen.

Het actuele beeld bij de bloemenveiling in Aalsmeer op maandag 16 maart. Massale doordraai als gevolg van de coronacrisis.
Het actuele beeld bij de bloemenveiling in Aalsmeer op maandag 16 maart. Massale doordraai als gevolg van de coronacrisis. © Johan Wissink

De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen euro per week. Royal FloraHolland betreurt het voor kwekers dat deze noodmaatregel moet worden doorgevoerd, zegt algemeen directeur Steven van Schilfgaarde: 'De komende dagen zal per dag worden beoordeeld welke maatregelen noodzakelijk zijn ten aanzien van de aanvoer en dit via reguliere communicatiekanalen bekendmaken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer