Boom en tuinplant geliefd in Duitsland

Hoewel er een groei werd verwacht, was de Duitse sierteeltmarkt in 2019 in omzet vergelijkbaar met 2018. De hitte speelde de handel parten. Boomkwekerijproducten genoten wel volop belangstelling.

Boom+en+tuinplant+geliefd+in+Duitsland
© Vidiphoto

Duitse consumenten en instellingen hebben in het afgelopen jaar voor 8,7 miljard euro aan sierteeltproducten gekocht. De bestedingen lagen daarmee op een gelijk niveau als in het voorgaande jaar.

In 2018 werd nog een groei voor 2019 verwacht, maar die is door een kwakkelende Duitse economie (groei van 0,5 procent in 2019) en de hitte in juli uitgebleven, stelt Andreas Löbke, die voor de Internationale Planzenmesse (IPM) de Duitse markt van 2019 heeft geanalyseerd.

De plaats Lingen had op 25 juli de dubieuze eer om een nieuw Duits hitterecord te meten van 42,6 graden. De hoge temperaturen hadden in die periode vooral hun weerslag op de verkoop van bloemen, waaraan Duitsers doorgaans ongeveer een derde van de sierteeltbestedingen uitgeven.

Nieuw initiatief 'Einheitsbuddeln' stuwt verkoop van bomen

Toenemende belangstelling

Een stabiele markt wil nog niet zeggen dat het nergens beter ging. Boomkwekerijproducten mochten zich het afgelopen jaar verheugen in een toenemende belangstelling. Sommige Duitse groothandelaren registreerden omzettoenames tot 40 procent in het houtige segment.

De groei is enerzijds te danken aan de droogte van 2018, waardoor herstelbeplantingen hebben plaatsgevonden. Anderzijds toont de Duitse consument meer interesse in groen. Uit onderzoek blijkt dat tuinieren in de Bondsrepubliek in zwang raakt. Bijna zes op de tien Duitsers zegt graag de handen vuil te maken in de tuin en voor planten zorgen wil een kleine 40 procent.

Ondanks dat het tuinplantenseizoen te kampen had met een koude meimaand, bereikte de verkoop bijna het niveau van 2018, toen een record werd gevestigd. Het prijspeil lag vorig jaar wat hoger dan in 2018.

Vergroening

Een bewijs dat vergroening hoog in het vaandel staat bij de Duitse consument is het initiatief 'Einheitsbuddeln'. Op de dag van de eenwording plantten Duitsers bomen ten behoeve van het klimaat. In de deelstaat Sleeswijk-Holstein alleen al gingen op 3 oktober bijvoorbeeld 105.000 bomen de grond in.

Een andere aanjager van de verkoop van boomkwekerijproducten is de Duitse overheid. Gemeenten investeren bijvoorbeeld meer in groen. Het databureau Statistica in Hamburg voorspelt dat de omzet van de landschap- en tuinsector in Duitsland, inclusief alle diensten, groeit van 6,51 miljard euro in 2018 naar 10 miljard in 2020.

Een Nederlandse boomkwekerij die profiteert van de opgaande lijn in de Bondsrepubliek, is Joh. Stolwijk & Zonen in Boskoop. De onderneming presenteerde zich deze week op de IPM in Essen, zoals dat al jaren gebeurt. Het bedrijf verhandelt zo'n duizend boomkwekerijproducten waarvan vierhonderd zelf zijn gekweekt. Dat gebeurt op 10 hectare, waarbij de teelt in de afgelopen jaren is verschoven van de vollegrond naar de pot.

Goed jaar met hogere prijzen

Van de verkoop wordt 60 tot 70 procent op de Duitse markt gerealiseerd, waar richting tuincentra wordt afgezet. Johan Stolwijk, mede-eigenaar van de kwekerij, zegt dat hij een goed jaar achter de rug heeft met hogere prijzen en een betere handelsstemming. De verkoop in de Bondsrepubliek is hierdoor in 2019 met 5 procent gestegen.

'Het weer heeft meegewerkt', licht Stolwijk de groei toe. 'We hadden geen lange winter.' Het overgrote deel van de handel, ongeveer 75 procent, vindt in de periode februari tot mei plaats. Hierdoor had Stolwijk amper last van de hitte vorig jaar. De ondernemer verwacht dat de Duitse omzet in 2020 verder toeneemt, maar niet zo snel als in 2019.

Stabiele handelscijfers Nederland

Dat de totale sierteeltverkoop in de Bondsrepubliek stabiel is gebleven, is terug te zien in de Nederlandse handelscijfers. Handelaren in bloemen en planten exporteerden in het afgelopen jaar voor 1,67 miljard euro naar Duitsland, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten. Dat is een fractie minder dan het jaar ervoor.

Directeur Peter Bakker van Plantion in Ede ziet de status quo op de Duitse sierteeltmarkt terug in de eigen veilingcijfers. De bloemenveiling levert aan bloemisten in Noordrijn-Westfalen. 'De afzet in Duitsland was in 2019 gelijk aan die van 2018.' Van de klokomzet gaat 10 procent (hoofdzakelijk snijbloemen) naar Duitse afnemers en de bemiddeling is voor 40 procent (vooral perkgoed) afhankelijk van de Duitse markt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer