Vangkooi+maakt+jacht+wilde+zwijnen+makkelijker
Nieuws
© Marieke Verbiesen

Vangkooi maakt jacht wilde zwijnen makkelijker

De mogelijkheden om wilde zwijnen af te schieten in Noord-Brabant en Limburg zijn sinds enige tijd uitgebreid. Een van de middelen is de vangkooi. De belangstelling ervoor is groot, zo bleek maandag tijdens een demonstratie van varkensboer en akkerbouwer Toon Kuipers in Leende.

Baf! Met een flinke klap vallen de stalen hekken naar beneden. Zojuist heeft Kuipers laten zien hoe je met een app op je telefoon de nieuwe vangkooi voor wilde zwijnen kunt bedienen. De vangkooi staat nu nog in zijn werkplaats, maar het is de bedoeling dat die op korte termijn dienst gaat doen in de praktijk.

Boeren, jagers en terrein- en landgoedbeheerders en bestuurders en medewerkers van ZLTO en LLTB waren nieuwsgierig afgekomen op de uitnodiging van ZLTO en Kuipers. De varkensboer en akkerbouwer demonstreerde de op afstand bestuurbare vangkooi voor wilde zwijnen. Die kon worden gebouwd dankzij een bijdrage van gemeente Heeze-Leende.

De vangkooi is een upgrade van het exemplaar dat Kuipers jaren geleden samen met vriend Wim Roefs eigenhandig in elkaar laste van betonmatten, naar voorbeeld van Amerikaanse boeren. Hij ving er tientallen wilde zwijnen mee. De wildbeheereenheid zorgde voor het afschot. Tijdens de presentatie laat hij aan de hand van foto's en videobeelden zien hoe hij te werk ging.

Aanzienlijke schade

Inmiddels wordt Kuipers gezien als vangkooi-expert. Twaalf jaar geleden signaleerde hij de eerste wilde zwijnen op zijn land, dat grenst aan het Leenderbos, met aanzienlijke schade tot gevolg. In twaalf jaar tijd is het wild zwijn ver opgerukt. In Limburg tot ver buiten de Meinweg en in Brabant door heel Zuidoost-Brabant.

De populatie is enorm toegenomen. In verband met het risico op verspreiding van Afrikaanse varkenspest vanuit België en Duitsland en de verkeersveiligheid, kreeg de jacht op wilde zwijnen prioriteit. Subsidie vanuit de provincie en gemeenten moet ervoor zorgen dat de juiste middelen kunnen worden ingezet, omdat de traditionele aanzitjacht alleen onvoldoende is om de populatie te beheersen. De mogelijkheid om vangkooien in te zetten, kan op veel belangstelling rekenen.

Subsidie voor namaak

Jachtopziener Cees van den Boer van landgoed De Utrecht heeft zijn keuze gemaakt. Samen met melkveehouder Erik KLessens en bosbeheerder Leon Liebregts is hij afgereisd naar Leende om te zien hoe de vangkooi in elkaar zit. Het landgoed heeft subsidie ontvangen en wil de vangkooi gaan namaken. 'Nu schieten we af en toe een zwijn, maar met de vangkooi verwachten we er veel meer te kunnen vangen.'

Noord-Brabant was heel lang de enige provincie waar afschot met alle wettelijke middelen is toegestaan. Dat is grotendeels te danken aan de lobby van ZLTO(-afdelingen) en de inzet van individuele boeren richting gemeenten, provincie en de faunabeheereenheid. Sinds 1 februari heeft provincie Limburg ook een ontheffing verleend voor gebruik van de vangkooi.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer