Aangespoeld+zwijn+had+geen+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

Aangespoeld zwijn had geen varkenspest

De Universiteit Utrecht heeft een van de zwijnen die vorige week aan de Noordzeekust zijn aangespoeld, in onderzoek. Wat de doodsoorzaak van het zwijn is geweest, is nog niet duidelijk. De virussen van Afrikaanse en klassieke varkenspest zijn in ieder geval niet gevonden in het dier.

Vorige week spoelden er vier wilde zwijnen aan op het strand bij Katwijk, Noordwijk en IJmuiden. Drie kadavers waren in verre staat van ontbinding en konden niet meer worden onderzocht. Het vierde zwijn werd naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht.

Patholoog Marja Kik heeft de doodsoorzaak nog niet kunnen vinden. Ook is nog niet duidelijk waar het dier vandaan kwam. De patholoog zoekt nu uit of er DNA-profielen van wilde zwijnen in Europa bekend zijn. Mogelijk kan op basis van het DNA-materiaal de herkomst worden achterhaald.

Organen

De organen van het dier worden nog verder onderzocht om te kijken wat de doodsoorzaak is geweest. De organen zijn al voor een groot deel vergaan. Het is volgens Kik nog maar de vraag of dit wat oplevert.

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer