Aangespoeld zwijn had geen varkenspest

De Universiteit Utrecht heeft een van de zwijnen die vorige week aan de Noordzeekust zijn aangespoeld, in onderzoek. Wat de doodsoorzaak van het zwijn is geweest, is nog niet duidelijk. De virussen van Afrikaanse en klassieke varkenspest zijn in ieder geval niet gevonden in het dier.

Aangespoeld+zwijn+had+geen+varkenspest
© Twan Wiermans

Vorige week spoelden er vier wilde zwijnen aan op het strand bij Katwijk, Noordwijk en IJmuiden. Drie kadavers waren in verre staat van ontbinding en konden niet meer worden onderzocht. Het vierde zwijn werd naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht.

Patholoog Marja Kik heeft de doodsoorzaak nog niet kunnen vinden. Ook is nog niet duidelijk waar het dier vandaan kwam. De patholoog zoekt nu uit of er DNA-profielen van wilde zwijnen in Europa bekend zijn. Mogelijk kan op basis van het DNA-materiaal de herkomst worden achterhaald.

Organen

De organen van het dier worden nog verder onderzocht om te kijken wat de doodsoorzaak is geweest. De organen zijn al voor een groot deel vergaan. Het is volgens Kik nog maar de vraag of dit wat oplevert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer