Drenthe voert jacht op wild zwijn op

Drenthe staat binnenkort de jacht op wilde zwijnen in de provincie toe door leden van de wildbeheereenheden. Tot nu toe was het beheer in handen van de provincie zelf. LTO Noord en Faunabeheereenheid Drenthe drongen al langer aan op een meer effectieve bestrijding.

Drenthe+voert+jacht+op+wild+zwijn+op
© Provincie Noord-Brabant

In Drenthe geldt voor het wild zwijn sinds jaar en dag een nulstandbeleid. Alle exemplaren die in het wild worden aangetroffen, moeten worden afgeschoten. Of dat ook lukt, is moeilijk te zeggen. De provincie stelt dat slechts een enkel zwijn rondloopt, maar er zijn ook schattingen dat dit er zeker zo'n 25 zijn.

De bestrijding in Drenthe was tot voor kort in handen van de provincie, die daarvoor acht speciaal opgeleide buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA) in dienst heeft. LTO Noord en de Faunabeheereenheid vinden dat, gezien de toenemende druk, de bestrijding beter past bij de Wildbeheereenheden (WBE).

Jachtgebied

Die WBE's kunnen meer mensen inzetten, verspreid over de provincie, zitten ook vaker in het veld en hebben veel kennis van het jachtgebied. De BOA's komen meestal alleen in actie als ergens een zwijn is gesignaleerd.

LTO Noord-bestuurder Jan Bloemerts vindt de beheeraanpassing een goede zaak. 'Na de gans, de bever en ook de wolf, lijkt het wild zwijn voor meer en meer overlast te zorgen. Nu we de jagers van de WBE's mogen inzetten voor de bestrijding, heb ik goede hoop dat het nog goed komt.'

Perceelschade

Bollenteler Henk Joling uit Dwingeloo kan er inmiddels over mee praten. Hij zag drie weken geleden nog vijf zwijnen rondlopen bij een van zijn percelen aan de overkant van de Beilervaart. 'En zeven jaar terug kwamen ze bij ons in een bollenperceel de boel omwoelen, op zoek naar voedsel. Als je er dan niet bovenop zit, heb je ze niet zomaar meer weg.'

Varkenshouders zien het dier ook liever gaan dan komen, omdat ze een risico vormen voor ziekte-insleep, zoals Afrikaanse varkenspest. Het zijn overigens niet alleen de boeren die klagen, voor het verkeer is een wild zwijn een gevaar. Begin dit jaar werd nog een exemplaar aangereden op de A32 bij Hoogeveen, in 2018 was er een gelijksoortig ongeval bij Hooghalen.

Verhoogd risico

Gedeputeerde Henk Jumelet snapt de zorgen. 'Nu er een verhoogd risico is door de Afrikaanse varkenspest, willen we de nulstand-opdracht verruimen. Alle Drentse jagers krijgen dan de opdracht om wilde zwijnen in hun jachtveld te doden.' Dit kan al op korte termijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
Meer weer