Wilms: 'Eerder meer dan minder innovatie Brabants platteland'

Dat er relatief weinig Brabantse boeren en tuinders met innovaties bezig zijn volgens de barometer Duurzame Landbouw in Noord-Brabant, uitgevoerd door Wageningen Economic Research, is volgens Geert Wilms van de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) opvallend. 'Maar er is echt geen nood aan de man.'

Wilms%3A+%27Eerder+meer+dan+minder+innovatie+Brabants+platteland%27
© Twan Wiermans

Gemiddeld is het aandeel innovatieve bedrijven in de Brabantse land- en tuinbouw minder dan 1 procent. Wat vindt u daarvan?

'In de eerste plaats mis ik nog de duiding. Wat wordt verstaan onder innovatief en hoe is er gemeten? Maar los daarvan is het extreem weinig. De innovatiecijfers worden ongeveer elke vier jaar in kaart gebracht. En de vorige twee keer zat Noord-Brabant op het gemiddelde of zelfs erboven.
'Onze ervaring is dat er eerder meer dan minder innovatie op het platteland plaatsvindt. Dat we in dit onderzoek achterblijven, verrast me dus wel. 'Het zou dan gaan om iets meer dan tachtig ondernemers zijn die innovator zijn. Als ik de bedrijven begin te tellen die met innovaties bezig zijn, kom ik daar met speels gemak boven.'

Innovatie zit in de genen en zeker bij meer dan 1 procent van de Brabantse ondernemers

Geert Wilms, Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant

Dus die cijfers kloppen volgens u niet?

'Nou, daarvoor moet ik er echt dieper in duiken. En het is een meerjarige vergelijking dus er zal zeker wel iets van kloppen. Maar laat ik zeggen dat ik zelf niet ervaar dat er in Noord-Brabant weinig gebeurt. Er gebeurt juist heel veel op het gebied van innovaties.'Zoals?

'Ik kan zo al tien varkenshouders opnoemen die met innovatieve stalsystemen en marktconcepten bezig zijn of die in de afgelopen jaren ontwikkeld hebben. Kijk naar Genson aardbeien in Sint Oedenrode die een biologische bestrijdingsmethode voor het open veld ontwikkelen, Van den Berk met de balkonbomen voor de Trudo Toren in Eindhoven. En de inmiddels bekende Volwaard kip, Rondeelstal en Nederlandse quinoateelt komen allemaal uit de Brabantse innovatiekoker.'


Toch blijft Noord-Brabant volgens het onderzoek een beetje achter. Een mogelijke reden zou de druk op de agrosector vanuit provinciaal beleid zijn en dat er daardoor onder ondernemers weerstand is tegen vernieuwingen.

'Lastig te zeggen. Daarbij ervaart de jeugd het beleid mijns inziens weliswaar als remmend, maar veel minder dan hun ouders. Zij willen vooruit en laten zich niet zo snel afremmen door de politiek.'


Dus Noord-Brabant hoeft geen tandje bij te schakelen?

'Innovatie zit in de genen en zeker bij meer dan 1 procent van de Brabantse ondernemers. Er is dus geen nood aan de man. Maar het kan natuurlijk altijd beter, met name op het gebied van de opschaling van innovaties.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer