Delftse+onderzoekers+maken+zonnecellen+met+papaja%2Denzymen
Nieuws
© Douwe Korting

Delftse onderzoekers maken zonnecellen met papaja-enzymen

Enzymen afkomstig van papajavruchten kunnen helpen om in de toekomst voordelig en op organische wijze zonnecellen te maken, denken onderzoekers van de TU Delft.

Zij hebben hun bevindingen gepubliceerd in een artikel in Advanced Sustainable Systems, waar zij het gebruik van een enzym uit papajavruchten (papaïne) bij de productie van zonnecellen beschrijven.

De onderzoekers maakten de zonnecellen door een bepaalde stof in een substantie te dopen met daarin onder meer het betreffende enzym. 'Door de sample voorzichtig te verwarmen in een gewone huis-tuin-en-keukenoven, verdampte het meeste organische materiaal en bleven poreuze titanialaagjes achter', legt onderzoeker Duncan McMillan van de TU Delft uit.

Titaandioxide

In verschillende soorten zonnecellen worden op het ogenblik dunne laagjes titaandioxide (titania) gebruikt, gemaakt volgens een duur proces dat hoge temperaturen en hoogwaardige technologieën vereist. Volgens de Delftse onderzoekers is de nieuwe methode laagdrempelig en volledig organisch. Met een relatief lage temperatuur kunnen dunne, poreuze laagjes titania worden gemaakt die zonne-energie opnemen en doorgeven.

Onderzoeker McMillan verwacht dat deze methode, gecombineerd met bestaande technologieën, zonnecellen met een hoog rendement kan opleveren. 'Uiteindelijk kan dit bijvoorbeeld heel goed leiden tot goedkoop ontworpen zonnecellen die in de ramen van huizen of kantoren kunnen worden geïntegreerd.'

De onderzoekers werken momenteel aan het verhogen van de prestaties en de stabiliteit van deze nieuwe soort zonnecellen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  13° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  14° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  7° / 3°
  30 %
Meer weer